Hlavní obsah

Srbský prezident se Chorvatům omluvil za masakr ve Vukovaru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záhřeb

Prezident Boris Tadič se stal prvním srbským lídrem, který se omluvil za masakr přes 200 chorvatských civilistů, které po dobytí Vukovaru v roce 1991 pobili Srbové. Učinil tak při své čtvrteční neoficiální návštěvě tohoto východochorvatského města.

Foto: Ivan Milutinovic, Reuters

Srbský prezident Boris Tadič (vlevo) se svým chorvatským protějškem Ivem Josipovičem uctili památku obětí v Paulině Dvoru.

Článek

„Jsem zde, abych uctil památku obětí a vyjádřil omluvu a politování,“ řekl s tím, že „ani jeden zločin nezůstane nepotrestán“. Ve městě ho přivítali jeho chorvatský protějšek Ivo Josipovič s vukovarským starostou Željkem Sabem, událost si nenechala ujít ani asi padesátka místních.

Oba prezidenti odpoledne položili věnce v nedaleké obci Ovčara. Na zdejší prasečí farmě zřídili Srbové po dobytí Vukovaru zajatecký tábor, kde chorvatské civilisty zabili. Poté se Tadič a Josipovič vydali do vesnice Paulin Dvor u Osijeku, kde na sklonku roku 1991 chorvatské jednotky v odplatě pozabíjely 18 srbských civilistů a jednoho Maďara.

Média schůzku označila za historický průlom ve vztazích někdejších válečných rivalů a ukázku nového diplomatického směru obou republik, které usilují o vstup do EU.

Chorvatské krajně pravicové strany ale Tadičovu cestu označily za zbytečnou, protože je „neoficiální“. Návštěva se nelíbí ani srbským nacionalistům, kteří zase upozorňují na chorvatské válečné zločiny a na vyhánění srbského obyvatelstva z Chorvaty dobytých území.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám