Hlavní obsah

Čína volá po bojkotu předávání Nobelovy ceny za mír

Oslo/Peking

Čína obeslala některá evropská velvyslanectví v Oslu s dopisem, v němž vyzývá k bojkotu ceremoniálu slavnostního předání Nobelovy cenu za mír disidentovi Liou Siao-poovi. Přijetí dopisu podle agentury AP potvrdila velvyslanectví Islandu a Finska.

Foto: Reuters

Čínský disident Liou Siao-po

Článek

Čínské úřady žádají evropské státy, aby se jejich zástupci slavnosti nezúčastnili a nevydávali žádná prohlášení na Liouovu podporu. Čerstvého držitele Nobelovy ceny dopis označuje za zločince a udělení ceny za vměšování do vnitřních čínských záležitostí.

Ceremoniál předání Nobelovy ceny za mír se uskuteční v Oslu 10. prosince. Cenu by mohli převzít disidentovi bratři Liou Siao-kuang a Liou Siao-süan, protože manželka oceněného je stále v domácím vězení.

Čína podporu disidenta považuje za urážku

Velvyslanci Dánska a Nizozemska v Oslu odmítli čínský dopis komentovat, ale uvedli, že se předání ceny zúčastní. Stejně reagovalo Německo, Británie a další západní země. Účast velvyslance Luboše Nového v pátek Novinkám potvrdila i česká ambasáda v Oslu.

Před podporou Lioua v pátek na tiskové konferenci v Pekingu varovalo čínské ministerstvo zahraničí. Podporu čínského disidenta ze strany kteréhokoli evropského státu bude Čína považovat za "urážku svého právního systému", uvedlo ministerstvo v prohlášení.

Podle diplomatických zdrojů citovaných agenturou AP byli v Pekingu v minulých týdnech diplomaté řady evropských zemí zváni ke schůzkám s čínskými činiteli, kteří je rovněž přemlouvali k bojkotu ceremoniálu v Oslu.

Úřady v norském hlavním městě rozeslaly na akci asi tisícovku pozvánek, mimo jiné všem velvyslancům - včetně čínského. Ten dopis s pozvánkou vrátil neotevřený.

Liou Siao-po je prvním čínským občanem, který získal Nobelovu cenu za mír. Čtyřiapadesátiletý intelektuál si odpykává jedenáctiletý trest vězení za sepsání výzvy Charta 08. Nobelova cena mu byla udělena za dlouhodobé úsilí o ochranu lidských práv v Číně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám