Hlavní obsah

Zemřel bývalý ruský premiér Viktor Černomyrdin

Moskva

Ve věku 72 zemřel ve středu bývalý ruský premiér Viktor Černomyrdin. Oznámily to ruské tiskové agentury. Černomyrdin naposledy působil jako prezidentův poradce pro hospodářskou spolupráci s postsovětskými státy, předtím byl ruským velvyslancem v Kyjevě.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý ruský premiér Viktor Černomyrdin

Článek

Černomyrdin podle agentury ITAR-TASS trpěl blíže neupřesněným chronickým onemocněním a léčbu podstupoval i v zahraničí. Agentura Interfax s odvoláním na pozůstalé uvedla, že někdejší premiér zemřel u sebe doma okolo čtvrté hodiny ranní (přibližně v 02:00 SEČ) a do poslední chvíle byl při vědomí.

Politik stál v čele ruské vlády v letech 1992 až 1998, tedy v období bouřlivých změn a těžkých otřesů, včetně první čečenské války. V Kyjevě působil jako velvyslanec osm let. Často byl ve sporu s odpůrcem ruské politiky, ukrajinským prezidentem Viktorem Juščenkem.

Černomyrdin byl znám nediplomatickým jazykem i nezvyklými bonmoty. Okřídleným se v Rusku stal jeho výrok, který by ve volném překladu mohl znít: "Měli jsme ty nejlepší úmysly, ale dopadlo to jako vždy."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám