Hlavní obsah

V německém městě se propadla zem a pohltila auto

– Berlín • Aktualizováno

Kráter široký 40 a hluboký zhruba 20 metrů zůstal po nočním propadu země v obytné zóně města Schmalkalden v centrálním Německu. Podle agentury DPA nejsou hlášeni zranění, ani pohřešovaní, díra však pohltila automobil a část garáží. Okolní domy byly evakuovány.

Článek

Země se propadla kolem 03:00 SEČ. Policii přivolal obyvatel jednoho z místních rodinných domků poté, co zaslechl hluk. Do pondělního dopoledne bylo evakuováno zhruba 25 lidí z pěti okolních domů, další evakuace však měly následovat.

Příčina propadu zatím není známá a experti se ji pokoušejí zjistit. Snímky místa bylo třeba pořídit z vrtulníku. "Překonává to všechny představy," řekl místní rozhlasové stanici starosta historického města Thomas Kaminski.

Do okolí lokality bylo vysláno mnoho policistů, kteří rozsáhlou oblast uzavřeli z obavy před dalšími pohyby země. Propad přerušil dodávky elektřiny a vypnuta musela být i dodávka plynu a vody.

Propadání půdy dosud ohrožovalo zhruba 40 kilometrů vzdálenou obec Tiefenort, která se nachází v oblasti těžby draselných solí. Neobyvatelných je tam pět domů. Propady půdy se občas vyskytují právě v důlních nebo krasových oblastech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám