Hlavní obsah

Alkohol škodí víc než heroin, tvrdí studie

Alkohol je pro společnost škodlivější než tvrdé drogy, jako heroin či crack, a tabák je stejně škodlivý jako kokain. Oproti tomu extáze a LSD patří mezi ty méně škodlivé. Vyplývá to ze studie skupiny britských vědců, kterou v pondělí zveřejnil lékařský žurnál Lancet.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Na studii spolupracoval bývalý šéf britského protidrogového úřadu David Nutt, který po odchodu z vládního úřadu sestavil vlastní komisi, jež si klade za cíl působit nestranně.

Experti posuzovali celkem dvacet drog, přičemž u každé zohledňovali šestnáct kategorií důsledků, které přinášejí. Jednotlivé drogy bodovali například podle toho, jak jsou škodlivé na psychiku a fyzický stav člověka, jak se vytváří závislost na nich a jaké jsou dopady na zločinnost, ekonomiku a lidská společenství.

Jako nejškodlivější pro jednotlivce sice vyhodnotili heroin, crack a methylamfetamin, ovšem alkohol, heroin a crack podle nich v součtu způsobují největší škody.

„Naše zjištění potvrzují předchozí britské a nizozemské studie, že současný systém kvalifikace drog souvisí jen málo s důkazy o jejich škodlivosti. Rovněž souhlasí se závěry dřívějších zpráv, že je nezbytné agresivně se postavit dopadům, které způsobuje alkohol,“ uvádí studie.

Podle Nuttova týmu je alkohol trojnásobně škodlivější než kokain nebo tabák. Extáze způsobuje pouze osminové škody než alkohol.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám