Hlavní obsah

Ochrnutý marně žádal o vyškolení své pečovatelky, ta ho omylem odpojila

Novinky, Luděk Fiala
Devizes

Sedmatřicetiletý ochrnutý Brit Jamie Merrett z Devizesu v anglickém Wiltshiru skončil s nevratným poškozením mozku poté, co mu jeho pečovatelka omylem vypnula přístroje udržující ho při životě, informovala BBC. Merrett, který byl od roku 2002 po autonehodě ochrnutý od krku dolů, si přitom už delší dobu všímal chyb, kterých se pečovatelka dopouštěla, a žádal agenturu, aby ji řádně proškolila nebo aby mu přidělila jinou. Marně.

Článek

Merrett byl i přes své ochrnutí schopen mluvit, používat elektrický vozík a pracovat s počítačem ovládaným hlasem. Nekvalifikovaným chováním své pečovatelky byl natolik znepokojen, že nechal nainstalovat do svého pokoje kameru.

Ta o několik dní později zaznamenala, jak sestra Violetta Aylwardová omylem vypnula plicní ventilátor, což mělo za následek těžké a nevratné poškození pacientova mozku.

Agentura Ambition 24hours, která služby pečovatelky zprostředkovala, se nechtěla k případu vyjádřit s poukazem na vyšetřování.

Z důvěrné vyšetřovací zprávy, kterou získala BBC, ovšem vyplývá, že agentura si byla plně vědoma toho, že by její pečovatelky měly být vyškolené v používání plicního ventilátoru, nicméně společnost tuto kvalifikaci u svých zaměstnankyň nekontrolovala.

Právní kroky

Merrettova sestra Karren Reynoldsová uvedla, že se její bratr po zjištění závažných chyb pečovatelky začal obávat o svůj život a posílal agentuře jeden e-mail za druhým, ovšem marně.

Když pečovatelka zazmatkovala a odpojila jej od ventilátoru, trvalo 21 minut, než přivolaní zdravotníci Merretta opět připojili, pacientův mozek byl však nenávratně poškozen. Reynoldsová nyní zvažuje právní kroky. Merrettovy duševní schopnosti jsou podle ní nyní na úrovni malého dítěte.

„Už nemá žádný život,“ uvedla. „Existuje, ale ani se to neblíží tomu, čím byl dřív. Byl tak inteligentní, vedl dlouhé, hlubokomyslné debaty,“ dodala.

„Tohle je nejhorší případ nedbalosti zdravotnického personálu, s jakým jsem se kdy setkal,“ prohlásil právník Seamus Edney, který pro rodinu pracuje. Podle něj se nikdo ze zodpovědných zatím ani neomluvil, takže je podle něj na čase přimět je k přijetí zodpovědnosti právní cestou.

Reklama

Výběr článků

Načítám