Hlavní obsah

Maďaři žijící v zahraničí by mohli mít volební právo

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Budapešť

V maďarské vládní straně FIDESZ se údajně objevily úvahy o zrušení podmínky trvalého bydliště v souvislosti s volebním právem. Vyjmutí této podmínky z ústavy by automaticky udělilo volební právo Maďarům žijícím v zahraničí, kteří požádají o maďarské občanství na základě zákona o dvojím občanství.

Foto: Laszlo Balogh , Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

Uvedl to místopředseda parlamentní komise pro přípravu nové ústavy Gergely Gulyás (FIDESZ). „Je potřeba umožnit diskusi o otázce volebního práva zahraničních Maďarů,“ uvedl Gulyás.

Mluvčí maďarského premiéra Péter Szijjártó vzápětí prohlásil, že změna zákona o volebním systému není na programu dne. Rovněž ministr zahraničí János Martonyi zdůraznil, že se k občanství automaticky neváže právo volit.

Vicepremiér Zsolt Semjén ještě před nástupem do funkce vyjádřil názor, že zahraniční Maďaři by měli dostat volební právo, protože by neměli existovat Maďaři kategorie A a B.

Nacionalistická strana Jobbik požaduje okamžité udělení volebního práva zahraničním Maďarům. Jobbik v tom vidí další krok ke sjednocení maďarského národa.

Reklama

Výběr článků

Načítám