Hlavní obsah

V místním sídle Kaczyńského strany se střílelo, jeden mrtvý

Právo, Novinky, coe, pm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lodž
Aktualizováno

V lodžském sídle polské opoziční strany Právo a Spravedlnost (PiS) Jaroslawa Kaczyńského se v úterý střílelo. Při střelbě zahynula jedna osoba a v důsledku poranění nožem byla zraněna nejméně jedna další. Útočníka zatkla policie.

Článek

V 11:35 vtrhl do úřadu strany v Lodži starší muž s nožem a střelnou zbraní. Podle informací deníku Gazeta Wyborcza mohlo jít o plynovou pistoli předělanou na běžné střelivo.

Jednoho muže nožem zranil a několik dalších střelil z pistole. Podle deníku Rzecz Pospolita vypálil šest až osm ran. Mluvčí policie Mariusz Sokolowski uvedl, že jeden muž zasažený kulkou zemřel. Zranění byli převezeni do nemocnice, pobodaný muž podstoupil operaci.

Některé zdroje uvádějí, že útočník, který vnikl do budovy, měl vykřikovat, že nenávidí stranu Právo a Spravedlnost, nenávidí Kaczyńského a chce jej zabít. Rzecz Pospolita uvedla, že útočník křičel: "Kaczyński tady není, tak odpovědnost ponesete vy."

„Chtěl jsem zabít Kaczyńského,“ uvedl po zadržení 62letý Riszard C. městským policistům. Podle deníku Rzecz Pospolita pochází muž z Muszkova ve Slezském vojvodství a spoluvlastní květinářství v Czestochové. Do Lodže dorazil už před čtyřmi dny a ubytoval se v hotelu.

Kaczyński: Může za to Tusk

„Strážníci, kteří přijeli do sídla strany, nalezli na podlaze dva raněné v kaluži krve,“ prohlásil Leszek Wojtas z městské policie.

Obětí je podle Gazety Wyborczy Marek Rosiak, zaměstnanec PiS a spolupracovník europoslance za PiS Janusze Wojciechovského, a jednou ze zraněných osob je asistent poslance Sejmu Jaroslawa Jagiełły Pawel Kowalski. Ten měl podle dostupných informací utrpět vážná zranění a bojuje o život.

V souvislosti s útokem řekl Jaroslaw Kaczyński na tiskové konferenci ve Varšavě, že byl informován o tom, že útočník měl křičet, že oběti umírají namísto něj (Kaczyńského). Dodal, že k události nedošlo náhodou, že je to reakce na nenávist šířenou směrem k PiS. Kaczyński také zdůraznil, že za všechno může premiér Donald Tusk.

Reklama

Výběr článků

Načítám