Hlavní obsah

V nelegálním slovenském domově důchodců zemřelo za sedm let 146 lidí

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček

Slovenská policie vyšetřuje nezvykle vysoký počet úmrtí v nelegálním domově důchodců ve slovenské obci Hronovce. Za sedm let tam zemřelo 146 starých lidí. Jak informoval deník Nový čas, není vyloučena ani exhumace některých těl.

Článek

Na případ loni upozornil lékař Ľubomír Ševčík. Tvrdil, že v neregistrovaném sociálním zařízení umírají staří lidé v nedůstojných podmínkách. Uvedl, že v několika pokojích rodinného domu není pro tolik lidí dost místa a není tam zabezpečená dostatečná zdravotní péče. Bylo rovněž zvláštní, že ani v jednom ze 146 případů úmrtí nenařídil lékař pitvu.

O podivných poměrech v neregistrovaném domově s názvem Teplo domova následně informovala slovenská média. Na případu pracuje několik policejních týmů, které studují především zdravotní dokumentaci klientů. Tyto dokumenty mají objasnit, v důsledku jakých nemocí staří lidé zemřeli a co se skrývá za náhlým zhoršením jejich zdravotního stavu s následkem smrti.

„Prověřujeme období od 29. prosince 2003 do 19. července 2010, kdy mělo dojít k úmrtí několika osob v souvislosti s nedostatečnou lékařskou péčí,“ uvedla nitranská policejní mluvčí Renáta Čuháková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám