Hlavní obsah

Ochranná hráz proti kalu je dokončena

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť
Aktualizováno

V maďarské obci Kolontár v úterý dokončili výstavbu ochranné hráze, která má v případě dalšího protržení stěny odkalovací nádrže místní hliníkárny zabránit pronikání žíravého červeného kalu do okolí. Práce ale dál pokračují.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Rypadla pracující na hrázi

Článek

„Probíhá zpevňování ochranné hráze,“ uvedl agentuře MTI mluvčí maďarských záchranářů Tibor Dobson.

Dobson potvrdil, že v průběhu noci se trhliny v severní stěně odkalovací nádrže nezvětšily. V důsledku značného pohybu těžkých mechanismů a suchého počasí je v okolí zvýšená koncentrace nebezpečného prachu z toxického červeného kalu.

„Záchranáři pracují v ochranných rouškách. Stav ovzduší měříme v Kolontáru, Devecseru, Ajce a dalších okolních obcích,“ dodal mluvčí záchranářů. Podle něj se evakuovaní obyvatelé obce mohou vrátit do svých domovů až koncem týdne.

Nádrž poškodil pohyb podloží

Na základě měření zjistili odborníci z budapešťské Technické univerzity, že severní stěnu odkalovací nádrže zničil pravděpodobně pohyb podloží. Nádrž má pevné podloží, ale část severní stěny byla postavena v místě bývalého močálu.

„Není náhoda, že hráz nevydržela právě v těchto místech. Příčinou byl vzájemný tlak a pohyb podloží,“ řekl Gusztáv Winkler z Technické univerzity.

Ředitel údajně o hrozbě věděl

Ředitel společnosti Mal, která hliníkárnu ve městě Ajka provozovala, údajně o hrozbě protržení stěny odkalovací nádrže věděl, ale věřil, že se to nestane. Podle deníku Blikk to ve své výpovědi uvedl hlavní inženýr podniku.

Generální ředitel společnosti Mal Zoltán Bakonyi byl v pondělí zadržen policií. Za trestný čin všeobecného ohrožení a poškození životního prostředí mu hrozí až osm let vězení.

Blikk upozornil, že otec generálního ředitele Árpád Bakonyi v 80. letech působil na odboru hospodářství ministerstva životního prostředí. Majetek rodiny se podle deníku odhaduje na 16,5 miliardy forintů (asi 1,6 miliardy Kč).

Kontrolu nad společností Mal převzal stát. Vláda oznámila, že ve středu bude obnovena produkce, aby se zachovalo asi 3000 pracovních míst.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám