Hlavní obsah

Al-Káida radí střílet Američany v restauraci ve Washingtonu v době oběda

– Washington

Druhé číslo anglicky psaného internetového časopisu Inspire, které připravila Al-Káida na Arabském poloostrově, přináší návody, jak zabíjet Američany, píše agentura AP. Jeden z článků je připisován duchovnímu Anwaru al-Awlakimu, kterého chce nechat americká vláda zabít, i když jde o amerického občana. Podle expertů je to v rozporu s ústavou.

Článek

Součástí čtyřiasedmdesátistránkového dokumentu je i vyznání Američana Samira Chana "Jsem pyšný, že jsem zrádce Ameriky". Popisuje, jak se stal z internetového bojovníka džihádu v Severní Karolíně teroristou v Jemenu.

Al-Káida také radí bojovníkům, aby zahájili palbu na přeplněnou restauraci ve Washingtonu v době oběda. Je to prý šance, jak zabít několik amerických státních zaměstnanců.

Podle americké organizace SITE Intelligence Group, která se zabývá výzkumem terorismu, je autorem dvou článků islámský duchovní amerického původu Anwar al-Awlaki.

Obama má problémy s plánem nechat zabít Awlakiho

Tento muž je na americkém seznamu teroristů, kteří mají být dopadeni živí nebo mrtví, protože je podezřelý, že se o minulých Vánocích podílel na přípravě atentátu na letadlo mířící do Detroitu.

Awlakiho tak mohou tajné služby zabít, i když jde o amerického občana. [celá zpráva]

Americká unie pro občanská práva i Centrum pro ústavní právo ale namítají, že toto je protiústavní, trestat může jen soud. „Vláda si zkouší zavést absolutní trest bez soudu,“ kritizuje rozhodnutí. Administrativa prezidenta Obamy se hájí, že je to v zájmu bezpečnosti, takže ani není potřeba vysvětlovat důvody, protože už jejich samotné zveřejnění představuje riziko.

Není přitom jasné, zda Awlaki skutečně plánoval útoky, nebo je jen hlásnou troubou teroristů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám