Hlavní obsah

Při srážce mikrobusu zahynulo v Polsku 18 lidí, seděli na bedýnkách

Právo, Novinky, Pavol Minárik, Alex Švamberk
Varšava
Aktualizováno

Na osmnáct vzrostl počet obětí úterní ranní srážky mikrobusu a kamiónu v Polsku. Šestnáct osob zemřelo na místě, dva lidé podlehli zraněním v nemocnici, uvedl list Gazeta Wyborcza. Mezi mrtvými je 14 mužů a čtyři ženy.

Článek

Nehoda se stala kolem šesté ráno na silnici 707 na hranici Nowého Miasta nad Pilicou.

"Minibus Volkswagen Transporter, kterým cestovalo 18 lidí, se čelně srazil s nákladním autem," řekl tiskový mluvčí policie v Radomi Tadeusz Kaczmarek. "Auta se srazila ve vysoké rychlosti v husté mlze, a proto je počet mrtvých tak vysoký," dodal s tím, že vůz  jel rychlostí možná až 150 kilometrů za hodinu. Mlha, která přispěla k nehodě, také zabránila přistání vrtulníku záchranářů.

Podle mluvčího byli dva těžce zranění okamžitě převezeni do nemocnice, ale zachránit jejich životy se nepodařilo. Mezi zraněnými je i řidič nákladního volva, má těžká zranění, ale je mimo ohrožení života. Zkouška na alkohol u něj byla negativní.

Cestující v dodávce stáli

"Tak vysoký počet lidí se v mikrobusu v žádném případě neměl nacházet. Část z nich navíc neměla ani zapnuté bezpečnostní pásy," oznámila policie.

Foto: Profimedia.cz

Dodávka se s kamiónem střetla čelně.

Podle policejního ředitele Andrzeja Matejuka porušil řidič mikrobusu všechny předpisy, které porušit mohl. V mikrobusu bylo jen šest sedaček, přesto v něm jelo 18 lidí, sběračů jablek. Někteří seděli na bedničkách, další stáli. "Náraz byl tak silný, že nikdo neměl šanci přežít," uvedl ředitel.

Auta se srazila na mokré vozovce pokryté listím. Řidič dodávky ve vysoké rychlosti předjížděl vozidlo před sebou. Vjel do protějšího pruhu a čelně narazil do nákladního auta, pod které se doslova vklínil. "Policisté nezaznamenali žádnou brzdnou dráhu," uvedl policejní ředitel Andrzej Matejuk.

"Jde o jednu z největších dopravních nehod v Polsku," řekl ještě Kaczmarek.

Více obětí si vyžádala jen nehoda 2. května 1994, kdy přeplněnému autobusu praskla pneumatika a narazil do stromu. Neštěstí se stalo na severu Polska u Gdaňsku a zahynulo při něm 32 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám