Hlavní obsah

Unesenou Britku zabil granát zachránců

– Londýn

Britskou humanitární pracovnici Lindu Norgroveovou, která byla unesena v září v Afghánistánu, zřejmě usmrtil při páteční záchranné operaci granát amerických vojáků. Oznámil to v pondělí britský premiér David Cameron s odvoláním na informace od velitele jednotek NATO v Afghánistánu David Petraeus.

Foto: Profimedia.cz

Britská humanitární pracovnice Linda Norgroveová

Článek

Žena zemřela v pátek během pokusu o její záchranu. Podle původních informací měli její smrt na svědomí únosci. [celá zpráva]

Unesené Lindě Norgroveové bylo 36 let. Únosci se jí zmocnili 26. září ve východoafghánské provincii Kunar. Spolu s ní to samé potkalo i tři její afghánské spolupracovníky. Ti byli později propuštěni.

Norgroveová pracovala pro americkou humanitární organizaci Development Alternatives.

"Nové důkazy a výpovědi vojáků ukazují, že Linda zřejmě zahynula po výbuchu granátu, který při útoku odpálil záchranný tým," řekl Cameron.

Cameron zdůraznil, že záchranná akce měla jeho plnou podporu, protože život Lindy Norgroveové byl "vážně ohrožen od okamžiku únosu".

"Američtí vojáci udělali vše pro to, aby ji zachránili," řekl Cameron, podle něhož ještě nejsou všechny okolnosti celé akce jasné a zaměří se na ně další vyšetřování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám