Hlavní obsah

Stěna odkalovací nádrže zatím drží, buduje se ochranná hráz

Právo, Ivan Vilček
Budapešť

Trhliny v severní stěně odkaliště hliníkárny u maďarského Kolontáru se zatím nezvětšují. Do pondělního večera by měla být dokončena ochranná hráz, která má chránit obec Kolontár. Hromada kalu, která obec zasáhla minulé pondělí, zničila část obce a 715 obyvatelů bylo evakuováno.

Článek

„Je dokončeno přes tisíc metrů ochranné hráze a do večera dokončíme dalších 500 metrů,“ uvedl mluvčí maďarských záchranářů Tibor Dobson.

Hráz je vysoká čtyři metry a má ochránit relativně zachovalou část obce. Vlna červeného kalu, který zůstal v odkalovací nádrži, je pevnějšího skupenství a očekává se, že i v případě protržení severní stěny, by se dostal maximálně do vzdálenosti několika sta metrů. Kolontár by měla ochránit nová hráz a ostatní obce v okolí by neměly být ohroženy. Navzdory tomu je téměř 5000 obyvatel obce Devecser nadále připraveno k evakuaci.

Zoufalství obyvatel nebere konce

Těžkou situaci obyvatel v rudém pekle prohlubuje skutečnost, že ne všichni na ně berou ohled.

Obyvatelka obce si stěžovala, že týden nemohla do práce a zaměstnavatel ji propustil. „Vůbec nebral v potaz, v jaké jsme situaci,“ dodala.

Několik obyvatelů zničených domů má těžkou hlavu z přístupu bank, které jim poskytly úvěr na výstavbu domů. „Banka nám oznámila, že dům, kterým jsme za hypotéku ručili, byl zničený, smlouva je neplatná a musíme splatit celou částku. Teď, když nám červený kal zničil celý majetek, to zní jako špatný vtip,“ konstatuje jeden z postižených obyvatelů.

Obyvatelé Kolontáru přitom své domovy navštěvují jen dvakrát za den, aby nakrmili domácí zvířata. Ze situace jsou zoufalí a bojí se natrvalo vrátit do svých domovů.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Pohled na nádrž s rudým toxickým kalem

„Já už nechci žít v neustálém strachu, kdy nás opět zasáhne červená masa,“ říká jedna ze starších žen.

Vláda premiéra Viktora Orbána slíbila, že se postará o náhradní bydlení všem, kdo nechtějí dál žít v Kolontáru.

Hliníkárnu může čekat zestátnění, majitele soud

Maďarská média spekulují nad osudem hliníkárny, která katastrofu způsobila. Deník Népszabadság tvrdí, že vláda pravděpodobně rozhodne o zestátnění společnosti, která byla privatizovaná v devadesátých létech minulého století.

Deník Magyar Nemzet se domnívá, že vláda Viktora Orbána požene majitele hliníkárny k soudu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám