Hlavní obsah

Hasiči uhasili požár na trajektu v Baltském moři, ropa neunikla

Cuxhaven

Oheň na trajektu Lisco Gloria v Baltském moři, se kterým hasiči bojovali mnoho hodin, již nehoří. Oznámila to v neděli agentura DPA. Při požáru lodi, která začala hořet v noci na sobotu, byli těžce zraněni tři lidé a dalších 25 bylo zraněno lehce. Všech 204 cestujících i 32 členů posádky se podařilo evakuovat.

Foto: ČTK

Litevský trajekt Lisco Gloria s 236 lidmi na palubě směroval z německého Kielu do litevské Klajpedy.

Článek

Podle velitele dánské námořní záchranné služby ohnisko požáru již jen doutná. "Myslíme si, že (oheň) dohořel sám," uvedl s tím, že situace je pod kontrolou, loď je stabilní a neunikly z ní žádné pohonné látky. Právě toho se záchranáři obávali.

Hasiči stále pokračují v chlazení vnějšího pláště trajektu. Jakmile se jeho teplota dostatečně sníží, vstoupí na palubu. Kdy se to stane, se však prý zatím nedá odhadnout.

Foto: ČTK

Cestující byli evakuováni na jinou loď, která je přepravila do přístavu v Kielu.

Litevský trajekt směroval z německého Kielu do litevské Klajpedy, když asi 11 kilometrů severně od ostrova Fehmarn začal hořet. K místu přijelo šest dalších lodí, které pomohly evakuovat posádku a cestující, z nichž většina byla z Ruska a baltských států.

Ministr vnitra Šlesvicka-Holštýnska v sobotu vyloučil, že by příčinou požáru, který údajně způsobila exploze, mohl být teroristický útok. Zatím nejpravděpodobnější verzí je, že se na palubě pro auta vznítil nákladní vůz. Nepodařilo se jej však uhasit, a proto kapitán lodi rozhodl o evakuaci. Poté mohlo dojít k výbuchu palivové nádrže.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám