Hlavní obsah

Při požáru trajektu v Baltském moři se zranilo 22 lidí, tři těžce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při požáru trajektu v Baltském moři se těžce zranili tři lidé. Dalších 19 osob, mezi nimi i děti, utrpělo lehká zranění, když se nadýchaly kouře. Všech 204 cestujících i 32 členů posádky se podařilo evakuovat. Požár podle agentury DPA způsobila exploze na palubě lodi, jejíž příčina zatím není známa.

Foto: ČTK

Požár podle agentury DPA způsobila exploze na palubě lodi, jejíž příčina zatím není známa.

Článek

Plameny se podle dostupných informací stále ještě nepodařilo uhasit. Bojují s nimi hasičské lodě, jejichž cílem je ochladit trajekt natolik, aby se nerozlomil a tím zabránit úniku 170 tun pohonných látek do moře. Dánsko do oblasti vyslalo plavidlo, které je speciálně upravené pro likvidaci ropných skvrn.

Litevský trajekt Lisco Gloria směroval z německého Kielu do litevské Klajpedy, když asi 11 kilometrů severně od ostrova Fehmarn začal hořet. K místu přijelo šest dalších lodí, aby pomohly evakuovat cestující a posádku 200 metrů dlouhého plavidla.

Foto: ČTK

Požár podle agentury DPA způsobila exploze na palubě lodi, jejíž příčina zatím není známa.

"Lidé měli štěstí, protože se vše stalo na frekventované námořní cestě, takže ostatní lodě je mohly rychle přijet zachránit," uvedla Ulrike Windhoevelová z německého centra námořní pohotovosti.

Tři těžce zraněné přepravil dánský a německý vrtulník do nemocnic, ostatní byli na záchranných člunech evakuováni na loď Deutschland, která je dovezla do přístavu v Kielu, kam dorazili v sobotu kolem 6:00 SELČ. "Lidé jsou velmi vyčerpaní," řekl Uwe Marxen z místní policie. "Mají za sebou velmi těžké hodiny."

Foto: ČTK

Litevský trajekt Lisco Gloria s 236 lidmi na palubě směroval z německého Kielu do litevské Klajpedy.

Většina cestujících pocházela z baltských států a Ruska. Zraněné v Kielu ošetřili lékaři z univerzitní kliniky, připraveni cestujícím pomoci byli také psychologové.

O příčině exploze a požáru se zatím pouze spekuluje. "Kolují dohady, že se požár rozšířil z paluby pro auta. Nevíme ale nic definitivního," sdělil Gert Jakobsen ze společnosti, která loď provozuje.

Foto: ČTK

Cestující byli evakuováni na jinou loď, která je přepravila do přístavu v Kielu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám