Hlavní obsah

Opět hrozí protržení hráze, obyvatele obce Kolontár evakuovali

– Budapešť • Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček

Z maďarské obce Kolontár muselo být v sobotu evakuováno 715 lidí, protože v průběhu noci na sobotu došlo k dalším posuvům na nedaleké hrázi odkalovací nádrže. O evakuaci rozhodl krizový štáb v čele s ministrem vnitra Sándorem Pintérem, který zasedal v Kolontáru v sobotu ráno. Agentuře MTI to potvrdil mluvčí záchranářů Tibor Dobson.

Článek

Na základě rozhodnutí krizového štábu museli obec opustit obyvatelé, záchranáři i novináři. Na místo dorazil premiér Viktor Orbán.

„Opuštěné domy hlídají policisté,“ řekl ORbán na tiskové konferenci ve městě Ajka, u kterého se nachází továrna na hliník, z jejíž nádrže toxický kal unikl.

Hrozí zřícení celé severní strany nádrže

Podle Orbána měření prokázala, že zeď odkalovací nádrže se od pátku pohnula o sedm centimetrů, objevily se nové trhliny a hrozí zřícení celé severní strany nádrže.

Krizový štáb rozhodl o výstavbě nové hráze vysoké čtyři až pět metrů, která by měla ochránit Kolontár před případnou novou vlnou červeného kalu.

„Budujeme čtyři nové hráze, které zpomalí případný postup kalu. Poslední z nich bude postavena přímo v obci Kolontár,“ uvedl předseda vlády. Orbán potvrdil, že v případě protržení hráze by se mohlo uvolnit dalších 500 tisíc kubíků kalu. V pondělí se do okolí vylilo téměř milión kubíků kalu.

Obyvatele Kolontáru odvezly autobusy do města Ajka. Zde jsou umístěni v budovách dvou škol a v místní sportovní hale. Podle odborníků potrvá výstavba nové hráze dva až tři dny. Následně by se obyvatelé mohli vrátit do svých domovů.

Obec Devecser zatím evakuace nezasáhla. „V případě protržení hráze jsme připraveni evakuovat také zdejších téměř 6000 obyvatel. V Devecseru je připraveno tolik techniky, že než kal dosáhne tuto obec, dokážeme dostat do bezpečí všechny obyvatele. V obci je 319 vojáků, 127 nákladních automobilů a na nádraží stojí pět vlakových souprav,“ dodal premiér.

Mrtvoly našli čtyři a půl kilometru od obce

Počet obětí ekologické katastrofy v Maďarsku se zvýšil na sedm. Záchranáři našli v pátek dvě mrtvoly, které ležely od pondělí ve vrstvě toxického bahna. Žena a muž pocházeli z nejvíce postižené obce Kolontár, ale jejich těla našli ve vzdálenosti čtyři a půl kilometru od obce v katastru sousední vesnice Devecser. Záchranáři nadále hledají tělo jedné ženy.

Po protržení hráze odkalovací nádrže hliníkárny u města Ajka se toxický červený kal valil obrovskou silou na Kolontár a zničil značnou část obce. Vrstva bahna je na některých místech nadále natolik vysoká, že obyvatelé marně hledají několik automobilů. „Měla jsem auto zaparkované před domem. V pondělí zmizelo pod červeným bahnem a nemůžeme ho najít,“ řekl televizi RTL Klub obyvatelka Kolontáru.

Většina obyvatel se už do svých domovů nechce vrátit. „Už bychom se tady necítili bezpečně. Představte si, že by se hráz protrhla v noci a bahno by se valilo na spící lidi. To by bylo obětí mnohem víc,“ říká muž, který stojí před svým zničeným domem. Maďarská vláda je připravena poskytnou obyvatelům Kolontáru náhradné bydlení. Ministr vnitra Sándor Pintér připustil, že by se pro ně mohla vybudovat nová čtvrť na bezpečném místě.

Obavy ze sucha  větru

Lidé se obávají suchého počasí. „Když červené bahno uschne a zvedne se vítr, všichni budeme dýchat červený prach,“ uvedl s obavou v hlase starší muž.

Mezi lidmi v Kolontáru a nedaleké obce Devecser se rozšířilo, že prach z kalu může způsobit rakovinu plic.

Slovensko zakázalo rybolov na Dunaji

Dunaj není podle posledních měření není zamořený, ale slovenský rybářský svaz stejně vyhlásil zákaz rybolovu od Komárna po státní hranici u Štúrova. Z přítoků Dunaje se do řeky dostávají ryby, které mají zasažené dýchací orgány, jsou popálená a pohybují se malátně na hladině. Došlo i k úhynu ryb v Dunaji. Největší počet jich zaznamenali nad Komárnem u obce Zlatná na Ostrove.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám