Hlavní obsah

Mladík nechtěl říct policii heslo do počítače a musí do vězení

– Blackpool
Novinky, pst

Devatenáctiletému Oliveru Drageovi z britského Blackpoolu neprokázal soud žádný zločin, přesto ho poslal na čtyři měsíce do vězení pro mladistvé. Odmítl totiž podle listu Daily Mail prozradit heslo k souborům na svém počítači.

Foto: Novinky

Článek

Policie zadržela Dragea již loni v květnu na základě udání, že je zapojen do šíření materiálů souvisejících se zneužívání dětí. Policie měla zájem především o soubory na jeho počítači, ale narazila na šifrování chráněné heslem s 50 znaky.

Tehdy ještě osmnáctiletý Drage, zaměstnanec v rychlém občerstvení, odmítl heslo prozradit. Policii se nepodařilo šifrování prolomit ani po sedmnácti měsících a Drage se dočkal na počátku týdne soudního přelíčení, které skončilo bleskově během 15 minut v jeho neprospěch.

Detektiv seržant Neil Fowler od Lancashirské policie uvedl, že rozhodnutí ukazuje, jak soudy berou vážně vzmáhající se kriminalitu tohoto druhu. „Dává to jasný vzkaz těm, kteří se snaží zamaskovat na internetu svoji kriminální činnost.“

Na mladíka se tak vztáhl zákon a další předpisy přijaté po roce 2006, kdy představitelé policie varovali, že vzhledem k možnostem utajení na internetu, nebudou schopni odhalovat některé druhy závažné trestné činnosti. Jedním z argumentů je i potřeba odhalování teroristických hrozeb.

V roce 2008 byl odsouzen k 13 měsícům vězení majitel počítačové firmy, který odmítl také odtajnit své soubory. Tvrdil, že tak jedná z principu, a ne proto, že by chtěl zakrýt trestnou činnost nebo aktivity ohrožující národní bezpečnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám