Hlavní obsah

Kosmická loď Sojuz spadla při přepravě na Bajkonur

Moskva/Bajkonur

Jako velmi vážná hodnotí po bližším zkoumání ruští experti poškození kosmické lodi Sojuz TMA 20, která utrpěla během přepravy na kazašský kosmodrom Bajkonur, ze kterého měl vzlétnout v prosinci. Poškození se netýká lodě, která má vzlétnout tento týden.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Kosmická loď Sojuz TMA 01M, které vzlétne v pátek při přepravě na startovací rampu.

Článek

Ohledně poškození lodě panují protichůdné informace. V úterý bylo uvedeno, že při přepravě vlakem na Bajkonur byl porušen jen přepravní kontejner. Ve středu však citovala agentura Interfax představitele kosmodromu, podle kterého loď utrpěla závažná poškození: "První prohlídka ukázala, že loď je poškozena. Tato poškození jsou vážná a vyžadují značný objem opravárenských prací."

Představitel kosmodromu uvedl, že při přepravě na speciálním vagónu byl poškozen jeden upevňovacích prvků, který na něm loď drží. Loď proto spadla na plošinu vagónu, a mohly by na ní vzniknout mikrotrhliny.

Sojuz bude muset být dopraven zpět do výrobního závodu v Koroljovu u Moskvy. Podle šéfa ruské konstrukční kanceláře Vitalije Lopoty termín startu mezinárodní posádky, kterou tvoří Rus Dmitrij Kondraťjev, americká astronautka Catherine Colemanová a Ital Paolo Nespoli, není ohrožen.

"Máme dostatečné zásoby, na výrobních linkách je třicítka kosmických lodí v různém stádiu výroby. Bude-li zapotřebí, změníme plány," uvedl Lopota. Dodal, že podle jeho přesvědčení se v prosinci let uskuteční.

V pátek vzlétne Sojuz TMA 01M s tříčlennou posádkou tvořenou Scottem Kellym, Alexandrem Karelim a Olegem Skripočkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám