Hlavní obsah

Tisíce Islanďanů s barely demonstrovaly před parlamentem

Reykjavík

Až osm tisíc Islanďanů se v pondělí večer sešlo před budovou parlamentu v Reykjavíku. S bubny a barely hlučně protestovali během zasedání Althingu. Důvodem byla nespokojenost s řešením finanční krize.

Článek

Islanďané nejen bubnovali a mlátili do plechovek a barelů, ale na budovu také házeli vejce, barvu a kamení a odpalovali proti ní golfové míčky. Šest oken bylo vyraženo, přestože před budovou policie vtyčila ploty.

Lidem se nelíbí škrty ve výdajích a zvyšování daní, Island splácí velkou půjčku od MMF ve výši 4,6 miliardy dolarů, kterou dostal, aby zcela nezbankrotoval.

Politici škrty hájí

Ministr financí za Levé zelené Steingrimur J. Sigfusson hájil vládní politiku škrtů výdajů a zvyšování daní s tím, že je nutné splatit půjčky.

I premiérka Johanna Sigurdardóttir hájila svou politiku, jejímž cílem je stabilizace koruny i rozpočtu, zabrždění inflace a snížení nezaměstnanosti. Tvrdila, že neselhala a že není důvod vypsat předčasné volby, ale nebude se jim bránit, pokud si někdo myslí, že by situaci zvládal lépe, uvedl web IceNews.

Foto: Ingolfur Juliusson , Reuters

Islanďané demonstrují před parlamentem. Na transparentu stojí Zničte kapitalismus

Pustil se do ní předseda Strany nezávislosti Bjarni Benediktson. Podle něj u levicových vlád přetrvává problém, že se nepoučily a nevytvářejí zákony pro lidi, jací jsou, nýbrž pro lidi, jaké by chtěly mít.

Thor Saari ze strany Hnutí ovšem podotkl, že už skutečnost, že parlament musí zasedat za 150 centimetrů vysokým plotem, oddělujícím jej od běsnícího davu, ukazuje, že vládu je z čeho vinit.

 Vláda se nestará o normální lidi, tvrdí demonstrant

Jeden z demonstrantů, nezaměstnaný Baldur Jonsson řekl zpravodaji agentury Bloomberg: „Vláda selhala. Chrání se zájmy finančních institucí a nestará se o normální lidi, kteří nemají práci a příjem a nejsou schopni uživit rodinu.“

Vůdce Progresivní strany David Gunnlaugsson se pro jistotu pustil do vlády i do demonstrantů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám