Hlavní obsah

Zákaz squatů v Nizozemí vyvolal demonstrace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Amsterdam

V Nizozemsku od víkendu platí zákon zakazující squaty. Rozhodnutím zakázat obsazování neobydlených domů padl po legální prostituci a volném prodeji marihuany další liberální pilíř v zemi, jež přehodnocuje svou tradiční toleranci. Proti zákazu se konaly demonstrace. Squatteři se míní proti zákonu odvolat.

Foto: Cris Toala Olivares, Reuters

Squatteři proti zákonu protestovali.

Článek

Vytvářet squaty bylo v Nizozemsku dosud respektovanou tradicí. Bylo zde běžné vidět, jak mladí lidé vnikají do nepoužívaného domu, stěhují do něj nábytek a oznamují policii, že nyní jsou oni oficiálními obyvateli objektu. Nepotřebovali k tomu ani povolení majitele, který dům nevyužíval, ani platit nájem. Nyní squatterům hrozí až rok vězení, pokud je majitel zažaluje.

V Amsterdamu žije asi 1500 squatterů a hodlají usilovat o odvolání zákona. Úřady však již vzkázaly, že jsou odhodlány zlikvidovat všech asi 200 zbylých squatů ve městě. Ujistily, že se tak bude dít postupně a s možností vyjednávat.

„Kdysi bylo vytváření squatů možná pro lidi romantickou věcí… Ale teď se vše  změnilo. Nyní většinu squatterů tvoří přistěhovalci z východní a jižní Evropy, kteří chtějí levně bydlet,“ řekl člen městské rady Amsterodamu Frank van Dalen.

Proti uplatnění zákona už v pátek demonstrovali nizozemští squatteři v Amsterdamu. Asi sto se jich střetlo s policisty, házeli na ně kameny a zápalné láhve. Zraněni byli tři policisté, dva koně a neupřesněný počet demonstrantů, mezi nimi i punkerka, kterou odváděla policie, protože krvácela z hlavy.  Zadrženo bylo jedenáct demonstrantů, uvedla AP.

Reklama

Výběr článků

Načítám