Hlavní obsah

Demonstranti na Islandu házeli na premiérku vajíčka

Právo, DPA, vpl
Reykjavík

Vajíčky, rajčaty, krabicovým mlékem a dokonce klíči od automobilů zaútočili demonstranti na islandskou premiérku Jóhannu Siguroardottirovou, když šla v Reykjavíku spolu s několika poslanci z katedrály do budovy sněmu.

Foto: Ingolfur Juliusson, Reuters

Islandská premiérka (uprostřed) se kryje před útoky demonstrantů, kteří po ní házeli nejrůznější potraviny.

Článek

Šokovaná předsedkyně vlády se snažila krýt rukama obličej. Policie byla sice výrazně přítomna na místě, nedokázala však zabránit, aby i po skončení bohoslužby nelétaly z davu rajčata a vajíčka.

„Měli jsme situaci pod kontrolou. Ke zraněním nedošlo, zadrželi jsme jednoho muže,“ řekl policejní mluvčí Olafur Eiriksson s tím, že před budovou parlamentu, založeného v roce 930, se shromáždilo až 2500 protestujících.

Úsporný rozpočet Islanďany dráždí

Začátek parlamentní sezóny na Islandu mívá slavnostní podobu - 63 poslanců jde ve slavnostních oděvech nejprve na mši do katedrály Domkirkjan přímo naproti sněmu. Islanďané protestovali proti novému státnímu rozpočtu, o němž bude parlament jednat. Předpokládá další radikální úspory ve všech oblastech.

Na podzim 2008 se Island kvůli životu na dluh a expanzi bank ocitl na pokraji bankrotu. Měna ztratila polovinu hodnoty a ostrov od krachu zachránily půjčky Mezinárodního měnového fondu (2,1 mld dolarů) a skandinávských zemí (2, 5 mld dolarů).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám