Hlavní obsah

Koalice premiéra Dombrovskise zvítězí v lotyšských volbách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Riga

Vládnoucí koalice premiéra Valdise Dombrovskise zvítězí v parlamentních volbách v Lotyšsku nečekaně jasným způsobem. Po sečtení více než 90 procent hlasovacích lístků měla Dombrovskisova koalice pravého středu výrazný náskok, když získala téměř 59 procent hlasů. Podle agentury AP by tak mohla obsadit téměř dvě třetiny křesel v lotyšském Sejmu.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Lotyšský premiér Valdis Dombrovskis

Článek

"Strany současné koalice zahájí zítra rozhovory o zformování nové vlády," řekl novinářům v sobotu večer Dombrovskis, podle kterého výsledek voleb ukázal, že voliči odmítli populismus a dali přednost stabilitě.

Hlasování, ve kterém se rozhodovalo o obsazení 100 parlamentních křesel, se podle odhadu ústřední volební komise zúčastnilo 62,6 procenta oprávněných voličů, což je o něco více než při posledních volbách.

Proruská levicová koalice Centrum shody Jánise Urbanovičse, která v kampani slibovala zmírnění protikrizových opatření, získala podle téměř úplných výsledků 25 procent hlasů.

Lotyšská ekonomika byla silně zasažena hospodářskou krizí. HDP této pobaltské postsovětské republiky, která je od roku 2004 členem EU i NATO, se loni propadlo o 18 procent, což je nejvíce z členských zemí EU. Hrozící státní bankrot odvrátily jen mezinárodní půjčky v celkové výši 7,5 miliardy eur (víc než 180 miliard korun).

Z tohoto důvodu dominovaly finanční a ekonomické otázky také volební kampani. Na jedné straně stál Dombrovskis, který je investory pokládán za garanta ozdravného rozpočtového programu. Na straně druhé pak levicová koalice vedená Urbanovičsem, která naznačovala, že se pokusí o revizi programu dohodnutého s MMF a EU. Také se očekávalo, že by se levicové strany pokusily o větší příklon k Moskvě.

Lotyšsko, země s více než 2,2 milionu obyvatel, má pestré etnické složení. Lotyši tvoří asi 60 procent obyvatel a ruskojazyčné národnosti, zejména Rusové, Ukrajinci a Bělorusové, 35 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám