Hlavní obsah

Německo začalo slavit 20. výročí sjednocení

Právo, DPA, KOV
Berlín

Bývalý německý kancléř Helmut Kohl (80) v pátek poprvé přiznal, že při sjednocování Německa před 20 lety mohlo dojít k některým chybám a že vše neprobíhalo tak, jak si Němci představovali.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Bývalý německý kancléř Helmut Kohl promluvil na oslavách CDU k 20. výročí sjednocení země

Článek

„Jistě, všechno jde pomaleji, než jak jsme si tehdy představovali. Právě dosažení vnitřní jednoty trvá déle, než se původně myslelo,“ řekl v rozhovoru pro deník Bild. Dál však obhajoval své tvrzení z počátků sjednocování, že „východní Německo se změní v kvetoucí krajinu“.

Při včerejším zahájení oslav 20. výročí v Berlíně exkancléř na shromáždění vládní strany křesťanských demokratů (CDU) varoval, aby se nenechali zviklat nedobrými výsledky průzkumů mínění, nesnažili se za každou cenu o větší oblibu a trvali na svých programových hodnotách. Zároveň naléhal, aby se CDU neodcizila lidem.

„Musíme být rozhodně pro nové přístupy, ale nesmíme se točit jako korouhvičky, jak vane vítr,“ prohlásil. Strana má být otevřená všem, a nemá si nechat namluvit, že „konzervatismus a pokrokovost jsou protiklady. Jsou to jen dvě strany téže mince,“ zdůraznil. Skepticky se vyjádřil k plánovanému přerušení základní vojenské služby, která sice zůstane v ústavě, ale branci nebudou povoláváni.

Merkelová brání svůj kurz

Kancléřka Angela Merkelová bránila současný kurz CDU, která je podle ní stranou středu. Tím reagovala na kritiky, kteří jí vytýkají, že strana opomíjí své konzervativní křídlo: „CDU není zavázána žádné ideologii, žádné sociální třídě a žádné skupině. Jsme zavázáni jen našim lidem a naší zemi.“ S narážkou na připravované škrty prohlásila, že „strana je připravena převzít odpovědnost za nepříjemná opatření, protože je přesvědčena o nutnosti takového jednání“.

Ocenila Kohlovy zásluhy o znovusjednocení před 20 lety a to, že neúnavně poukazoval partnerům v zahraničí na bezpráví v NDR a na „právo našeho národa usilovat o jednotu, když se jiní chtěli spokojit s rozdělením země“.

Ocet do vína

„Kancléř sjednocení“ Kohl ale do oslavného sudu medu ukápl dehtu tím, že kritizoval současnou politiku, která se podle něj příliš točí kolem nepodstatností, konstatovala k zahájení oslav agentura DPA. Citovala i šéfa Levice Klause Ernsta, který řekl, že „mentalita vítězů ze západu (SRN) se dodnes projevuje negativně. Kdybychom přenesli nějaké pozitivum z NDR na západ, neviděl by západ sjednocení jen jako ekonomickou zátěž. Sjednocení bylo jednoznačně anšlusem NDR Spolkovou republikou. Znovusjednoceno nebylo nic,“ řekl Ernst, který je z Bavorska.

Oficiální oslavy výročí se konají o víkendu v Brémách, jež nyní předsedají Spolkové radě všech 16 spolkových zemí. Zítra, ve výroční den sjednocení, pronese v Brémách slavnostní projev německý prezident Christian Wulff.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám