Hlavní obsah

Polští policisté prodávali zbraně ze skladů

Právo, Pavol Minárik
Katovice

Více než stovku střelných zbraní a střeliva ukradli ze dvou policejních skladů zbraní v Katovicích čtyři policisté. V pátek o případu informoval deník Gazeta Wyborcza s tím, že ve čtvrtek obvinila prokuratura 23 osob z celkem 254 trestných činů. Tajné vyšetřování případu bylo zahájeno v roce 2007.

Foto: Profimedia.cz

Polská policie při zatýkání (ilustrační foto)

Článek

"Mezi obviněnými je 19 bývalých i současných policistů působících na vojvodském velitelství v Katovicích i dalších slezských policejních jednotkách a také civilní pracovníci policie,“ oznámila mluvčí prokuratury Marta Zawadová. Dodala, že obviněni byli z krádeže a obchodu se zbraněmi a municí, z korupce i padělání dokumentů a identifikačních čísel zbraní. Hrozí jim tresty odnětí svobody od dvou do deseti let.

Hlavními obviněnými jsou čtyři policisté, kteří pracovali přímo ve skladu policejní výzbroje a ve skladu, kde byly uloženy zbraně a munice zabavené kriminálníkům. Zbraně se mohly dál prodávat, protože čtyři členové komise, která měla na starosti likvidaci zbraní, falšovali dokumenty a identifikační čísla zbraní.

Mezi obviněnými je i bývalý policista, který si od policistů střežících sklad koupil 45 kusů střelných zbraní. Zbraně a munici u nich kupoval i ředitel jedné z katovických škol. Ukradené zbraně si ale nakupovali i policisté ve službě. Ti tak chtěli uniknout postihu za to, že ztratili svou služební pistoli.

Reklama

Výběr článků

Načítám