Hlavní obsah

Britští muslimové se v Pákistánu učí provádět teroristické útoky

Londýn

Až dvacet britských muslimů v současnosti prodělává v Pákistánu výcvik s cílem vést sebevražedné útoky a přepady, jaké provedlo komando v Bombaji v roce 2008. Uvedl to ve čtvrtek list Daily Telegraph s odkazem na tajné služby.

Článek

Mladí muslimové s britskými pasy vycestovali do kmenových oblastí Pákistánu, ve kterých centrální úřady nemají plnou kontrolu. Tam se ve výcvikových táborech mezinárodní sítě al-Káidy a dalších skupin islámských radikálů učí zacházet se zbraněmi a výbušninami. "Myslíme, že v táborech je 15 až 20 Britů," řekl v Islámábádu zpravodajský zdroj, který si nepřál být jmenován.

Na teroristickou průpravu Britů v Jižním a Severním Vazíristánu se přišlo poté, co se ukázalo, že jeden nedávný americký raketový útok zabil několik Britů v jednom tamním výcvikovém táboře. Bezpečnostní složky nyní zjišťují, jaké vztahy udržovali v Británii mladí muslimové před odchodem do Pákistánu.

Tajná služba se bojí útoků

O tom, že britští radikální muslimové se v zahraničí cvičí, aby mohli podnikat teroristické útoky, hovořil v půlce září i šéf britské tajné služby MI5 Jonathan Evans. Ten ale zmiňoval především Somálsko. Podle něj v Somálsku „významný počet britských občanů prodělává výcvik v táborech islamistické organizace Šabáb“. „Obávám se, že je jen otázkou času, kdy uvidíme na našich ulicích teroristický čin, který bude inspirován těmi, kdož nyní bojují po boku Šabábu,“ uvedl. [celá zpráva]

The Daily Telegraph poznamenal, že výcvik Britů byl odhalen poté, co americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) zahájila v září raketové údery bezpilotními letouny proti výcvikovým táborům islamistů v Pákistánu. [celá zpráva]

Každodenní údery podnikla s cílem zabránit útokům v Londýně a ve městech ve Francii a Německu, o němž informovala v pondělí Sky News. [celá zpráva]

Postup médií ale zkritizovala MI5. Byly podle ní zveřejněny informace o protiteroristické operaci, která ještě neskončila. Britské a americké tajné služby byly teprve na začátku rozkrývání všech podrobností o plánech útoků v Evropě. Akci se nyní nemusí podařit dotáhnout.

"Jedná se o probíhající operaci s neustálými změnami. Existují místní, národní a mezinárodní vazby včetně Pákistánu," řekl listu bezpečnostní zdroj.

Bombajský model a reakce na něj

Plány počítaly s tím, že teroristé by nejdříve na ulicích měst stříleli do kolemjdoucích a poté obsadili nějakou budovu plnou lidí, jako před dvěma lety v Bombaji, kde zahynulo přes 160 lidí. [celá zpráva]

Podle zpravodajských pramenů měly být útoky koordinované a nejspíš zaměřené na finanční instituce. "Ovšem teroristické buňky dosud nevycestovaly do Evropy a terče jsou stále nejasné," citoval list zdroje. Agentura AP uvedla, že v centru podezření je osm Němců a dva Britové působící v Severním Vazíristánu. Jeden z Britů byl zabit, a to při nedávném americkém náletu, řekl pákistánský zdroj agentuře.

Na stopu připravovaných atentátů se přišlo při zatčení šestatřicetiletého německého muslima v červenci v Kábulu. Hovořil o výcviku i o plánech zaútočit v Německu a jinde v Evropě. V Hamburku předtím chodil do mešity, kterou navštěvovali i spolupachatelé sebevražedných atentátů z 11. září 2001 v USA.

Podle listu metropolitní policie zareagovala na tuto změnu taktiky islamistů, kteří nyní místo sebevražedných útoků připravuje komanda výcvikem svých zásahových týmů ke střelbě s cílem ihned zabít. Opírá se přitom o zkušenost, že při podobně vedených útocích ve městech je zabito nejvíce nevinných lidí během prvních 30 minut.

Reklama

Výběr článků

Načítám