Hlavní obsah

Maďaři se vrhli do legálního pálení domácí pálenky, do 50 litrů ji nemusí danit

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Maďarsko legalizovalo domácí výrobu ovocných destilátů, která byla zakázaná od dvacátých let minulého století. Od pondělí mohou Maďaři legálně ve vlastní pálenici vypálit padesát litrů pálenky ročně osvobozené od daně.

Foto: Profimedia.cz

Doposud si mohli pěstovatelé ovoce v Maďarsku legálně vypálit svoji produkci v 700 oficiálních pálenicích.

Článek

Členové vlády premiéra Viktora Orbána oslavili tento den přípitkem čerstvě vypálenou hruškovicí. „Co je pro Francouze koňak, pro Rusy vodka, pro Skoty whisky, to je pro Maďary pálenka. Je to náš národní nápoj, součást národních tradic a dějin,“ uvedl podle agentury MTI státní tajemník rozvoje venkova Zsolt Németh.

Zákon vydali před volbami

Opozice poukázala na fakt, že zákon o legální výrobě ovocných destilátů vstoupil v platnost šest dní před komunálními volbami, v nichž chce Orbánova strana FIDESZ potvrdit svoje přesvědčivé vítězství v dubnových parlamentních volbách. „FIDESZ založil Pálenkoland, jako propagandu úspěchu. Omamujícím zákonem nahrává rozšíření nebezpečných druhů lihovin, které nejsou pod kontrolou. Nařízení rozšíří alkoholismus,“ uvádí se v prohlášení opoziční Maďarské socialistické strany.

Daně jen v případě dalšího prodeje

Doposud si mohli pěstitelé ovoce v Maďarsku legálně vypálit svoji produkci v 700 oficiálních pálenicích. Vypálení bylo drahé a ještě museli odvést státu vysokou daň. Nyní budou platit daň pouze v případě, že překročí povolené množství padesát litrů pálenky. Doma vypálený alkohol je určený výhradně k domácí konzumaci. V případě prodeje, musí odvést daň.

Podle Rádia Kossuth průměrný Maďar ročně vypije 14 litrů čistého alkoholu, čímž se země zařadila na třetí místo na světě. V desetimilionovém Maďarsku žije půl miliónu registrovaných alkoholiků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám