Hlavní obsah

Alžběta II. žádala podporu v nouzi na vytápění paláců

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská královská rodina před šesti lety žádala vládu, zda by jí nemohla poskytnout více peněz na rostoucí účty za plyn a elektřinu, a to z fondu určeného pro školy, nemocnice a nízkopříjmové rodiny. V pátek to napsal britský deník The Independent, který dokumenty získal na základě zákona o svobodném přístupu k informacím.

Foto: Profimedia.cz

Buckinghamský palác v Londýně

Článek

Deník na základě získaných dokumentů už ve čtvrtek informoval, že se královna v tajné dohodě s vládou vzdala své finanční samostatnosti. [celá zpráva]

Žádost o peníze ze zvláštního fondu byla ministerstvu pro kulturu, média a sport zaslána v roce 2004. Zástupci královské rodiny si už dříve stěžovali, že se královniny účty za plyn a elektřinu v tomto roce zdvojnásobily na více více než milión liber (asi 30 miliónů korun). Označovali to za neudržitelný stav a poukazovali, že vládní grant ve výši 15 miliónů liber (zhruba 450 miliónů korun) je nedostatečný.

Správce královské pokladny v dopise ministerstvu žádal o podporu na výměnu čtyř vytápěcích jednotek v Buckinghamském paláci a Windsorském zámku. Navrhl při tom: „(Program) Community Energy může pokrýt až 40 procent výdajů... Jelikož jsme již finančně podporováni granty, rádi bychom věděli, zda by trůn byl schopen získat podporu i z těchto fondů“.

Královští poradci byli podle deníku odmítnuti s tím, že 60miliónový fond je určen pro nejchudší rodiny, školy a nemocnice. Poskytnutí pomoci z něj pro královskou rodinu by královně a vládě přineslo jen negativní publicitu.

Reklama

Výběr článků

Načítám