Hlavní obsah

Šéf německé diplomacie chce nové rozhovory EU s Tureckem

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německý ministr zahraničních věcí Guido Westerwelle vyzval Evropskou unii k obnovení rozhovorů s Tureckem ohledně jeho snah přistoupit k unii. Podle listu The Wall Street Journal se Westerwelle domnívá, že Evropa by měla do Ankary vyslat pozitivní reakci na její poslední politické reformy.

Foto: Jessica Rinaldi, Reuters

Německý ministr zahraničí Guido Westerwelle

Článek

„Nikdo by neměl unáhleně ignorovat Turecko tím, že mu po všem jeho úsilí zabouchne dveře před obličejem,“ řekl Westerwelle s tím, že si nemůže dovolit podceňovat rostoucí ekonomiku Turecka a jeho strategickou důležitost.

Šéf diplomacie reagoval na referendum z tohoto měsíce, v němž Turci odsouhlasili množství ústavních změn včetně posílení práv a občanských soudů na úkor armády.

Westerwelle v Berlíně tento týden uvedl, že pracuje na oživení rozhovorů mezi Tureckem a unií. WSJ upozornil, že zřejmě nenarazí jen na nesouhlas Francie a Rakouska, kteří jsou proti přistoupení Ankary k EU, ale i svých konzervativních voličů a partnerů ve vládě včetně kancléřky Angely Merkelové.

Reklama

Související témata:

Související články

Turecko změnilo ústavu, může do EU

Evropská unie a USA přivítaly výsledky nedělního referenda o turecké ústavě. Voliči podpořili ústavní reformu, jež povede ke změnám v soudnictví a omezí...

Výběr článků

Načítám