Hlavní obsah

Britský ministr obchodu se pustil do excesů bankéřů, škodili víc než trockisti

– Londýn

Britský ministr obchodu Vince Cable se ve středu na konferenci liberálních demokratů tvrdě pustil do bankéřů za škody způsobené ekonomice. Podle něj škodili víc než trockisté, tedy vyznavači ortodoxního marxismu. Jeho ostrá slova pobouřila představitele Sdružení britského průmyslu (CBI).

Článek

“Pokud jde o banky, neomlouvám se za útoky na hochštaplery a hazardní hráče, kteří způsobili britské ekonomice větší škody, než jaké by mohl udělat (odborářský předák) Bob Crow ve svých nejdivočejších trockistických fantaziích. Platili si přitom ostudné odměny kryté daňovými poplatníky. Veřejnost je rozhořčena na banky a ten hněv je zasloužený," řekl Cable s tím, že mu nejde o odplatu, ale o to, aby "banky podporovaly skutečnou ekonomiku".

Cable jako jeden z mála britských politiků upozorňoval na riziko kolapsu finančních trhů, ještě než k němu došlo na podzim 2008. Tehdejší labouristická vláda pak musela desítkami miliard zachránit několik bank a podpořit celý bankovní sektor.

Cable je pro konkurenci, kterou kapitalismus likviduje

Cable oznámil, že provede analýzu pravidel týkajících se odpovědnosti akcionářů, pobídek a platů vedení firem i ekonomických dopadů nedobrovolného slučování velkých korporací. "Chci vyjasnit jednu věc. Programem vlády není laissez-faire (nenechává volnou ruku). Trhy jsou často iracionální nebo pokřivené. Chci proto vrhnout jasné světlo na kalný svět korporátního chování. Proč by měly být dobré společnosti ničeny krátkodobými investory, kteří usilují spekulacemi o jejich likvidaci a jejich společníci v City na tom vydělávají?" prohlásil Cable.

Zdůraznil, že pro jeho "protržní program podporující byznys" je klíčová konkurence. Dodal přitom, že "kapitalismus nebere zajatce a likviduje konkurenci, kde může, jak vysvětlil již před 200 lety Adam Smith".

"Chci chránit spotřebitele...a poskytnout rovné podmínky pro malé firmy," dodal Cable.

Kritika projevu

Jeho projev vyvolal kritiku ze strany Sdružení britského průmyslu (CBI). Jeho šéf Richard Lambert označil Cableovy výrazy za zvláštní: "Je divné, že si myslí, že je rozumné používat tak emotivní jazyk."

Jeho projev vyvolal kritiku ze strany Sdružení britského průmyslu (CBI). Jeho šéf Richard Lambert označil Cableovy výrazy za zvláštní: "Je divné, že si myslí, že je rozumné používat tak emotivní jazyk."

Šéf regulačního úřadu pro finanční sektor Adair Turner uvedl, že Cable se měl soustředit na příčiny bankovní krize, než na její symptomy. Souhlasil ale s tím, že ne vždy jsou trhy "racionální a efektivní". "Záleží na sektoru. Ve finančním sektoru zcela volný trh nefunguje, jak jsme viděli," řekl Turner v televizním rozhovoru.

Liberální demokraté jsou menší stranou v britské koaliční vládě. Vstup do ní ji vyvádí z věčné opozice, ale současně pro ni vytváří hrozbu, že v koalici ztratí svou tvář. Tomu se snaží čelit i Cable.

Reklama

Výběr článků

Načítám