Hlavní obsah

Slovák daroval svá játra Čechovi a sám přijal další od mrtvého dárce

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Banská Bystrica

Milan Lackovič (34) z Bratislavy daroval svá játra těžce nemocnému pacientovi v České republice a sám přijal játra zesnulého dárce. Takzvanou dominotransplantaci uskutečnili lékaři v Banské Bystrici. Operace proběhla začátkem září, ale lékaři o ní informovali až v pondělí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Lackovič trpěl dědičnou nemocí, tzv. vrozeným metabolickým onemocněním jater. „Játra produkují látku, která ničí jiné orgány. Nemoc se projevuje po dvaceti letech života. Pacient umírá ve věku 30 až 40 let,“ uvedl chirurg František Hampl.

Muž věděl, co ho čeká, protože jeho matka na tuto nemoc zemřela. „Před dvěma lety mě začaly bolet končetiny, objevila se nechuť k jídlu a hubl jsem,“ líčil své problémy Lackovič.

Návštěvu lékaře dlouho odmítal, až ho přesvědčila manželka a děti. Lékaři konstatovali, že nemoc zasáhla srdce a pomůže jen transplantace.

Lackovičovi vyoperovali játra a následně do jeho těla vložili játra zesnulého dárce. Jeho původní játra byla funkční, proto je mohli transplantovat pacientovi z České republiky, který trpěl rakovinou.

„Dědičná nemoc se u něho může, ale nemusí projevit. Pokud se tak stane, nebude to dříve než za dvacet let. Rakovina by ho zabila za dva měsíce,“ dodal Hampl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám