Hlavní obsah

Švédský premiér chce do vlády pozvat opoziční stranu Zelených

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm
Aktualizováno

Švédský ministerský předseda Fredrik Reinfeldt se prohlásil za vítěze voleb a chystá se při sestavování nové vládní koalice oslovit opoziční stranu Zelených. Premiér v neděli podle agentury Reuters zopakoval, že o nové vládě nehodlá jednat s protiimigrační stranou Švédských demokratů, která se letos dostala do parlamentu poprvé.

Článek

Podle neoficiálních výsledků získala Reinfeldtova středopravá koalice 172 z 349 křesel, levicová opozice 157 a Švédští demokraté 20.

Předseda Švédských demokratů Jimmie Akesson označil volební úspěch své strany za historické vítězství a uvedl, že její poslanci nebudou v parlamentu "dělat žádné problémy". Reinfeldt ale zopakoval své odhodlání vyhnout se spolupráci s Švédskými demokraty. Namísto toho chce pozvat do vlády opoziční Stranu ochránců životního prostředí.

Předsedkyně Zelených Maria Wetterstrandová spolupráci zatím odmítla s odůvodněním, že strana nepodpoří vládu, "která nemá jasnou strategii týkající se klimatu".

Reklama

Výběr článků

Načítám