Hlavní obsah

V Polsku zatkli čečenského vůdce

Právo, Novinky, ČTK, BBC, aš, mp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava
Aktualizováno

V Polsku byl zadržen exilový čečenský vůdce Achmed Zakajev, který ve čtvrtek přicestoval do Polska na Světový kongres čečenského národa. V pátek to uvedla polská tisková agentura PAP. Zakajevův právník uvedl, že Čečenec je ochoten odpovědět na všechny otázky vyšetřovatelů. Rusko žádá jeho vydání, je ale nepravděpodobné, že jeho žádosti Varšava vyhověla. Rusko ale na vydání trvá.

Článek

Zakajev, kterému bez problémů Polsko dalo vízum, byl zatčen, když mířil do budovy prokuratury, uvedla polská televize. Chtěl se tam zeptat, proč je stíhán.

Na Zakajeva, který byl mluvčím zabitého čečenského vůdce Aslana Maschadova, vydalo Rusko mezinárodní zatykač. Podezřívá jej, že se účastnil teroristických akcí a podílel se na vraždách a únosech. Exilový vůdce Čečenců, který dostal v roce 2003 azyl v Británii, obvinění odmítá.

Polská generální prokuratura ve středu informovala, že Zakajevovi hrozí v Polsku zatčení Polský premiér Donald Tusk ve čtvrtek v Bruselu řekl, že kvůli tomu, že na Zakajeva byl vydán zatykač, budou muset polští prokurátoři zahájit proces jeho vydání do Moskvy. Naznačil, že vydán asi nebude.

Foto: Profimedia.cz

Ahmed Zakajev

"Ale musím vás uklidnit, proces extradice se nerovná samotnému vydání a zcela jistě Rusko nemůže počítat s tím, že se Polsko rozhodne k jeho spokojenosti," uvedl Tusk.

"Šance, že Achmed Zakajev bude vydán ruské straně, je nulová," citovala polská agentura PAP nejmenovaný zdroj z vládních kruhů.

Rusko na vydání trvá

"Důkazy jsou ale dostatečně pádné. Polsko má všechny podklady k tomu, aby Zakajeva do Ruska vydalo," konstatoval šéf zahraničního výboru ruské Státní dumy Konstantin Kosačov v rozhovoru pro tiskovou agenturu ITAR-TASS.

Dodal, že Moskva "přijala s uspokojením zprávu o tom, že polské orgány Zakajeva přece jen zadržely".

Ve hře jsou nyní podle Kosačova tři varianty - buď bude Zakajev vyhoštěn do Británie, kde trvale žije, nebo bude vydán Rusku, případně bude propuštěn pro nedostatek důkazů. Varšavská obvodní prokuratura po výslechu Zakajeva navrhne jeho dočasné uvěznění.

Zakajev byl v Polsku už několikrát, jeho návštěva ale ještě nikdy nevyvolala takový rozruch jako nyní.

Foto: Peter Andrews, Reuters

Polský premiér Donald Tusk

Moskva má ke Světovému kongresu čečenského národa, který se koná v Pultusku 60 kilometrů severně od Varšavy, zásadní výhrady. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov ve středu připomněl, že kongresu se má zúčastnit řada osob, na které byl vydán mezinárodní zatykač a že jeho země počítá s tím, že to Polsko bude mít na paměti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám