Hlavní obsah

Francouzský Senát schválil zákaz burek a nikábů

Paříž

Francouzský Senát dnes drtivým poměrem hlasů 246:1 schválil zákaz muslimských oděvů zakrývajících celý obličej na veřejnosti. Poslanecká sněmovna zákaz schválila již v červenci. Zákon má vstoupit v platnost nejdříve na jaře 2011.

Foto: Yusuf Ahmad, Reuters

Za zahalení na veřejnosti má ve Francii hrozit pokuta 150 eur.

Článek

Jeho odpůrci mají nyní podle agentury AP deset dní na to, aby požádali o jeho posouzení Státní radu, která je v zemi ve věcích zákonů nejvyšší autoritou. Podle AP je podání nepravděpodobné.

Text podle agentury AFP nemluví výslovně o celkovém zahalení, ale o "skrývání obličeje na veřejném prostranství". V praxi to ale znamená, že zakazuje ženám nosit nikáb nebo burku, které zakrývají celý obličej s výjimkou očí, a to na veřejných prostranstvích včetně ulic, v místech otevřených veřejnosti, tedy například v obchodech, hromadné dopravě či restauracích, a v místech spojených s veřejnou službou, jakými jsou například radnice, školy a nemocnice.

Za porušení zákazu hrozí pokuta až 150 eur (asi 3700 korun) nebo povinné docházení na hodiny výchovy k občanství. Jedna z pasáží zákona se vztahuje i na muže, kteří své manželky a dcery nutí zahalovat obličej. Těm hrozí až rok vězení a pokuta 30 000 eur (739 000 korun).

Návrh zákona podala vláda. Podle ní přispěje k rovnosti mezi pohlavími a k odstranění diskriminace žen. U muslimů vzbudil návrh obavy a nevoli a výhrady k němu měla i Státní rada, ale podle místních komentářů nakonec zákon schválí.

Ve Francii, která má 63 miliony obyvatel, žije pět až šest milionů muslimů. Burku nebo nikáb podle nedávno zveřejněných údajů nosí jen asi 2000 muslimských žen.

Vedení francouzské muslimské obce uvádí, že nošení burky nebo nikábu korán nevyžaduje a že ve Francii je opravdu nevhodné. Zároveň ale vyslovuje obavy, že zákaz negativně ovlivní pohled veřejnosti na muslimy a islám.

Podobný zákon se nyní podle agentury AFP schvaluje také v Belgii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám