Hlavní obsah

Evropská komise zahájí kroky vůči Francii kvůli odsunu Romů

– Paříž/Brusel • Aktualizováno

Evropská komise oznámila, že bude muset zahájit právní kroky vůči Francii kvůli tomu, jak tamní úřady postupují proti Romům. Je to podle ní ostudné.

Článek

"Čeho je moc, toho je příliš," prohlásila Redingová na adresu francouzské politiky vůči Romům v krátkém, avšak poměrně rázném projevu před novináři. Redingová soudí, že Francie nedostatečně do svého práva převedla normu týkající se volného pohybu evropských občanů, a navíc ji používá špatným způsobem.

Paříž bude mít prostor k reakci či nápravě situace. Pokud se situace nezmění, pak by mohla kvůli tomu skončit až před evropskou justicí.

Komise podle  prohlášení eurokomisařky Viviane Redingové bude muset zahájit proti Francii proceduru pro porušení unijního práva. Podle Francie o porušení práva nejde, neboť ti, kdo souhlasí s odjezdem, dostanou 300 eur (7416 korun) na osobu a dalších 100 eur (2472 korun) na každé z dětí.

Od začátku letošního roku Francie repatriovala přes 8300 Romů, většinou do Rumunska a Bulharska. Další vlna vyhošťování začala 19. srpna. V ní má být odsunuto 700 Romů. Tři stovky nelegálních romských táborů jsou likvidovány od začátku srpna.[celá zpráva]

Repatriace Romů z Francie jsou součástí bezpečnostní politiky, kterou v červenci upřesnil prezident Nicolas Sarkozy. Vzrostla totiž kriminalita. Dvě třetiny Francouzů repatriaci a likvidaci táborů schvalují.

Početná je však i skupina odpůrců, kteří ve Francii proti deportacím masově protestovali. Francie čelila i kritice ze zahraničí, nejen od levicových poslanců, ale také z Vatikánu. Kritizoval ji i český ministr zahraničí.  [celá zpráva]

Evropská komise nyní zaujala tvrdý postoj. Čelila totiž kritice, že zavčas nejednala. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám