Hlavní obsah

Parlamentní demokracie by byla pro Rusko katastrofou, řekl Medvěděv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaroslavl

Podle ruského prezidenta Dmitrije Medvěděva by byla parlamentní demokracie pro Rusko katastrofou. Na globálním politickém fóru v Jaroslavli řekl, že nechce v Rusku silný parlamentní režim, jaký byl zaveden nedávno v Kyrgyzstánu.

Článek

"Mluví se o parlamentní demokracii a naši kyrgyzští přátelé si tuto cestu zvolili. Ale pro Rusko, a obávám se, že také pro Kyrgyzstán, znamená parlamentní demokracie katastrofu," citují jeho slova ruské tiskové agentury.

Ve středoasijském Kyrgyzstánu byli během posledních pěti let svrženi dva autoritářští prezidenti.

Ruský politický systém je ovládán prezidentem a vlivným premiérem Vladimirem Putinem.

Prezident připustil, že ruské demokratické instituce nejsou dokonalé, ale zdůraznil, že politické reformy je třeba provádět postupně a zajistit přitom stabilitu. Dolní komora parlamentu (Duma), kde má naprostou převahu strana Jednotné Rusko šéfa vlády, se obvykle spokojí se schvalováním předložených návrhů zákona.

"Máme velmi mladou demokracii, nedokonalou demokracii - a mluvíme o tom otevřeně," řekl šéf ruského státu. "Pokud jde o náš současný politický model, může být měněn jen opatrně, krok za krokem tak, aby nebyla zničena stabilita."

Medvěděv nepovažuje rozpad SSSR za tragédii

Na rozdíl od bývalého prezidenta Vladimira Putina, který řekl, že rozpad Sovětského svazu v roce 1991 byl největší geopolitickou katastrofou 20. století, Medvěděv prohlásil, že to byla pro mnohé tragédie, ale v té době nebylo jiné alternativy.

"Rozpad Sovětského svazu byl skutečně pro lidi těžkou zkouškou a pro mnohé dokonce i tragédií, ale nemyslím si, že jsme v tehdejší době měli na výběr," konstatoval Medvěděv.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám