Hlavní obsah

Srbsko nebude napadat nezávislost Kosova

Právo, DPA, ČTK, los
New York

Valné shromáždění OSN ve čtvrtek bez hlasování schválilo rezoluci, v níž bere na vědomí výrok Mezinárodního soudního dvora o tom, že vyhlášení nezávislosti Kosova bylo legální. Rezoluce byla výsledkem kompromisu dosaženého mezi členskými státy Evropské unie a Srbskem.

Foto: Profimedia.cz

Nápis na zdi v Bělehradu hlásá: Kosovo je Srbsko.

Článek

Srbsko navrhlo vlastní rezoluci, podle níž "jednostranné odtržení není způsob, jak dosáhnout státnosti nebo jak vyřešit územní spor". Návrh byl ale nepřijatelný pro země Evropské unie a Spojené státy, které kosovskou nezávislost uznaly.

Ve společné rezoluci Bělehrad podle srbské agentury B92 souhlasí s červencovým rozhodnutím Mezinárodního soudního dvora OSN (ICJ) v Haagu, že deklarace o nezávislosti Kosova neporušuje mezinárodní právo.

„Srbský prezident Boris Tadič učinil hrdinský krok. Určitě se na něj sesype spousta kritiky, ale není odvahy bez rizika,“ řekl zástupce EU v Kosovu Pieter Feith.

Představitelé EU, naposledy koncem srpna britský ministr zahraničí William Hague, varovali Srbsko, aby nepředkládalo v OSN návrh rezoluce, v níž nezávislost Kosova označuje za nepřijatelnou a žádá další jednání o jeho statusu. Pokud by Bělehrad neuposlechl, zkomplikoval by si případný vstup do EU, naznačil Hague.

Kosovo dosud uznalo 69 ze 192 států OSN. Ze členů EU tak odmítly učinit Španělsko, Řecko, SR, Kypr a Rumunsko. ČR naopak patřilo mezi první země, které nezávislost odtržené provincie uznaly.

Reklama

Související témata:

Související články

Srbsko nabízí Albáncům výměnu území

Srbsko je ochotno vzdát se části svého území obývaného Albánci výměnou za převzetí severní části Kosova, kde dominuje srbské obyvatelstvo. Napsal to o víkendu...

Srbsko chce rezoluci OSN o Kosovu

Poté, co Mezinárodní soudní dvůr OSN (ICJ) v Haagu minulý týden rozhodl, že jednostranné vyhlášení samostatnosti Kosova na Srbsku v únoru 2008 nebylo v rozporu...

Výběr článků

Načítám