Hlavní obsah

Na Slovensku vyrostla další zeď oddělující Romy

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Ve východoslovenském městě Prešov vyrostla osm metrů dlouhá a dva metry vysoká betonová zeď, která odděluje čtvrť Stará cihelna, obývanou převážně Romy, od nejbližší ulice. Mluvčí radnice Iveta Adamová Právu potvrdila, že ve zdi bude zabudovaná branka, od níž budou mít klíče pouze majitelé okolních zahrad a pozemků.

Článek

V krátkém čase je to už třetí zeď, která na Slovensku odděluje Romy od ostatních obyvatelů.

Mluvčí potvrdila, že prešovskou zeď dalo postavit město. „Uzavřeli jsme tím konec slepé uličky, na kterou navazovala čtvrť Stará cihelna. Byla to vyšlapaná ulička, kterou využívali především její obyvatelé, a do značné míry tím narušovali klid obyvatel okolních domů,“ uvedla Adamová. Ve čtvrti Stará cihelna bydlí asi 2 000 Romů.

Mluvčí dodala, že sama byla svědkem toho, jak za 15 minut tam prošlo až 50 mladých lidí, kteří se chovali hlučně. „Obyvatelé si stěžovali na vandalismus, hluk, házení kamenů a na časté krádeže,“ dodala mluvčí.

Adamová upozornila, že se nejedná o protiromské opatření. „Primátor města Pavol Hagyari zdůraznil, že vandalismus se nerozlišuje podle barvy pleti,“ uvedla.

Před časem vyrostla půlkilometrová zeď v Michalovcích, která odděluje sídliště od romské osady. Zeď stojí také v obcích Ostrovany, Lomnička, Sečovce i ve městě Trebišov. Výstavbu těchto zdí ostře kritizují romské organizace. Označují je za projev segregace.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Slovensku postavili další zeď proti Romům

V Michalovcích na východě Slovenska vyrostla nová zeď, oddělující romskou osadu od sídliště Východ. Zeď je vysoká dva metry a dlouhá asi 25 metrů. Nová část...

Výběr článků

Načítám