Hlavní obsah

Samopal mi opřel o rameno a střelil muže do hlavy, líčí svědek vraždění v Bratislavě

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Důchodce Vincent Fratrič (79) nechce věřit, že je ještě naživu. Osudného 30. srpna totiž stál tváří v tvář vrahovi Ľubomíru Harmanovi, který v bratislavské čtvrti Devínska Nová Ves zastřelil sedm lidí.

Článek

„Hlaveň samopalu opřel Harman o moje rameno, naklonil a střelil do hlavy Jozefa Pútika, který se mi ukrýval za zády,“ líčí neuvěřitelnou situaci Fratrič pro slovenský týdeník Život.

Harman si důchodce vůbec nevšímal. „Byla to rána. Pútik mě pustil a svalil na zem a já jsem ohluchl,“ dodal důchodce.

Ke střelbě se připletl náhodou. Bydlí v rodinném domě asi tři sta metrů od místa činu. V ten den šel požádat dělníky o stará okna, která vyměňovali na paneláku, kde bydlel Harman. Stal se však svědkem události, která se zapsala do dějin slovenské kriminalistiky jako krvavé pondělí.

Křičel, aby ho nezabíjel

Před panelákem se potkal s Pútikem, kterého od vidění znal. Chvíli debatovali a následně Pútik vešel do domu.

„Za pět minut vyběhl ven a padl na zem. Křičel, abychom mu pomohli a volali sanitku. Říkal, že ve třetím patře někdo střílí ze samopalu. Najednou z domu vyšel Harman a mířil k Pútikovi,“ uvedl důchodce. Pútik se před střelcem ukrýval za zády Fratriče. „Udělal si ze mě štít. Harman kolem mě kroužil a snažil se Pútika zasáhnout. Ten křičel, aby ho nezabíjel. Najednou střelec přikročil ke mně, opřel si hlaveň samopalu o má ramena, naklonil ji dolů a střelil Pútika do hlavy,“ dodal Fratrič.

Vyřizoval si účty s rodinou

Důchodce nechtěl věřit, že se ze situace dostal se zdravou kůží. „Harman si zjevně vyřizoval účty s vystřílenou rodinou. Po ulici chodili lidé, matky s kočárky. Kdyby chtěl, obětí by mohlo být mnohem víc,“ konstatoval.

Psychologové se rovněž přiklánějí k názoru, že vrah útočil pouze na lidi, které považoval za své nepřátele. „Harman střílel pouze po těch, o nichž si myslel, že mu ubližují,“ vysvětluje psycholog Karol Kleinmann. „Nebo by ho mohli ohrožovat,“ dodává další psycholog Tibor Hrozáň. S důchodcem konflikt neměl a viděl, že ho nemůže ohrozit, proto ho podle psychologů nezabil.

Podle nich vycházelo Harmanovo konání ze životní frustrace. Nebyl ženatý, byl bez práce a samotář. Neměl dostatek síly řešit své problémy bez agrese. Proto se podle Kleinmanna uchýlil k tzv. „bilanční sebevraždě“, k níž se uchylují starší lidé bez vidiny úniku z frustrace. Proto prý zabil všechny, o nichž se domníval, že jsou původci jeho problémů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám