Hlavní obsah

Nikdy jsem vás neměl rád, slyšel šéf OSN od svého opilého zástupce

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Nejvýše postavený čínský diplomat při OSN minulý týden při setkání špiček organizace v alpském resortu vypil trochu více alkoholu, než měl, a pustil si pusu na špacír. Mimo jiné řekl generálnímu tajemníkovi OSN, že ho nikdy neměl rád, stejně tak Američany. Nebylo to poprvé, kdy byl takto nediplomaticky upřímný.

Foto: Profimedia.cz

Podtajemník OSN Ša Cukang

Článek

Ša Cukangovi, generálnímu podtajemníkovi pro ekonomické a sociální záležitosti, se situace vymkla z rukou při večeři v rakouském horském středisku Alpbach, informoval ve čtvrtek magazín Foreign Policy na svých internetových stránkách s odkazem na nejmenované vysoce postavené představitele OSN.

Cukang údajně před večeří vypil pár drinků a hned při přípitku na úvod byl nezvykle výřečný a upřímný. „Vím, že jste mě nikdy neměl rád, pane generální tajemníku - no, ani já jsem vás nikdy neměl rád,“ řekl šéfovi OSN Pan Ki-munovi 62letý diplomat a rozpačité ticho u stolu se podle svědka rázem „dalo krájet“.

Ša doplnil, že se ho Pan zkoušel zbavit a mohl ho kdykoliv vyhodit. Dále poznamenal, že si ale Pan Ki-muna časem začal cenit.

Nato následovala kritika Američanů. „Do New Yorku jsem nechtěl. To bylo to poslední, co jsem chtěl,“ bilancoval Cukang a dodal: „Vlastně nemám Američany rád“. Stolovníci nevěděli, jak reagovat, popsal jiný svědek s tím, že Číňanova řeč trvala asi 15 minut, „které se ale vlekly jako celá hodina“.

Na druhý den se podle zástupce mluvčího OSN Farhana Haqa nejvýše postavený čínský diplomat v OSN kál a velmi se generálnímu tajemníkovi omlouval poté, co si vyžádal, aby se s ním sešel.

USA ať jsou zticha, řekl dříve

Agentury upozornily, že to nebylo poprvé, kdy Cukang popustil uzdu své výřečnosti. Během rozhovoru pro BBC před čtyřmi lety ho rozčílila otázka ohledně kritiky rostoucího schodku čínského rozpočtu ze strany USA.

„Amerika udělá lépe, když ztichne,“ zvýšil Ša hlas a pokračoval: „Jste vy číslo jedna? Je to tak, že mají USA téměř 50 procent z celosvětového rozpočtu na armádu? Čína má pětkrát až šestkrát více obyvatel. Proč vinit Čínu? Zapomeňte na to. Je nejvyšší čas sklapnout,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám