Hlavní obsah

Francouzská policie prohledala sídlo Sarkozyho strany

Novinky,
Paříž

Francouzská finanční policie podnikla ve středu razii v sídle strany francouzského prezidenta UMP. Důvodem je podezření, že prezidentskou kampaň Nicolase Sarkozyho v roce 2007 nelegálně dotovala dědička kosmetické firmy L´Oreal Liliane Bettencourtová. Ve čtvrtek o tom informovaly agentury.

Foto: Profimedia.cz

Liliane Bettencourtová a její dcera Fracoise Bettencourt-Meyersová na snímku z roku 2007

Článek

Při prohlídce nebylo ze sídla strany nic odneseno, řekl straník Eric Cesari. Je to vůbec poprvé, co byla strana UMP vyšetřována.

Prohlídka se konala na podkladu žádosti žalobce Philippa Courroye, který má na starosti skandál s firmou L´Oreal.

Policie měla zájem o korespondenci mezi ministrem práce Ericem Woerthem a správcem majetku Bettencourtové Patricem de Maistre, řekl Cesari.

Woerth, jenž má na starosti pokladnu UMP, popřel, že by se čehokoli dopustil. Panuje ale podezření, že finanční podpora pro UMP byla vyšší, než je povolená.

Podezření se objevilo na základě tajných nahrávek, které pořídil bývalý sluha Bettencourtové, která je nejbohatší Francouzkou. Na nahrávkách, jejichž přepis se objevil v tisku, dědička a její finanční poradce také probírají, jak uniknout placení daní. Kvůli nahrávkám probíhá několik vyšetřování.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám