Hlavní obsah

Atentát na jihu Ruska si vyžádal 17 mrtvých a 130 zraněných

Novinky,
Vladikavkaz
Aktualizováno

Nejméně 17 mrtvých a přes 130 zraněných si vyžádal ve čtvrtek kolem poledne místního času útok sebevražedného atentátníka na jihu Ruska ve Vladikavkazu, uvedla agentura RIA Novosti. Mohutnou nálož v autě odpálil na místním tržišti plném lidí.

Foto: Kazbek Basajev, Reuters

Mohutný výbuch poškodil okolní auta.

Článek

„Podle našich zjištění odpálil výbušné zařízení v automobilu volha u vchodu na centrální tržiště ve Vladikavkazu sebevražedný atentátník. Síla výbuchu odpovídala náloži o ekvivalentu 30 až 40 kilogramů trinitrotoluenu,“ potvrdila velitelka bezpečnostních sil pro Severní Osetii Maria Gacojevová.

Foto: Kazbek Basajev, Reuters

Lidé pomáhají zraněné ženě po atentátu ve Vladikavkazu.

Exploze měla tragické následky, okolní budovy byly poničeny a auta zničena. Na ulici leží mrtvá těla.

Kvůli vysokému počtu zraněných bylo z Moskvy vysláno letadlo se zdravotníky a zdravotnickým vybavením.

Foto: Kazbek Basajev, Reuters

Zničený vůz volha, kde byla nálož

Vyšetřovatelé zjistili, že atentátník pocházel z Ingušska. Hranice přejel dvacet minut před útokem. „Je už známo, že za volantem automobilu se nacházel člověk jménem Arčijev. Automobil patřil člověku jménem Dobrijev. Jejich dokumenty byly objeveny na místě atentátu,“ uvedl jeden z vyšetřovatelů.

Foto: Kazbek Basajev, Reuters

Voják u vstupu na tržiště

Na jihu Ruska, na severním Kavkazu v posledních měsících sílí aktivita islámských radikálů, většinou ale útočí v Dagestánu, v Ingušsku a v Čečensku.

Severní Osetie byla v posledních letech klidnější oblastí. V září 2004 ale v severoosetském Beslanu radikálové obsadili školu a drželi žáky jako rukojmí. Zahynulo tam přes 330 lidí.[celá zpráva]

Foto: Kazbek Basajev, Reuters

Tragické následky atentátu

I tržiště ve Vladikavkazu už bylo terčem útoku. V roce 1999 si jeden vyžádal 55 obětí, v roce 2001 další šest a 11 lidí zahynulo při atentátu v roce 2008, uvedla AP.[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám