Hlavní obsah

Únosce Kampuschové nebyl sám, myslel si vyšetřovatel před svou smrtí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Podle někdejšího šéfa vyšetřovacího týmu případu Nataschi Kampuschové, který spáchal v červnu sebevraždu, bylo do únosu děvčete zapleteno víc pachatelů. Kriminalista Franz Kröll, který se zastřelil, to uvedl ve své závěrečné zprávě o vyšetřování, napsal deník Der Standard . Zprávu má rakouské ministerstvo vnitra.

Článek

Nataschu Kampuschovou unesl jako desetiletou školačku v roce 1998 Wolfgang Priklopil. Přes osm let ji držel v upraveném sklepě svého domu. V srpnu 2006 se dívce podařilo uprchnout. Únosce hned poté spáchal sebevraždu skokem pod vlak.

Vyšetřování případu skončilo původně tři měsíce poté, co se Kampuschové podařilo utéct. Podle oficiálních zjištění byla Natascha náhodná oběť a Priklopil spáchal čin sám. I obnovené vyšetřování to potvrdilo.

Vyšetřování se v říjnu 2008 obnovilo, protože panovalo podezření, že Priklopil nejednal sám. Zvláštní tým Natascha vedl plukovník rakouské policie Franz Kröll, který v červnu spáchal sebevraždu.

Vyšetřovatel se zabil

Politik rakouských Zelených Peter Pilz řekl, že za smrtí vyšetřovatele je enormní tlak ze strany ministerstva vnitra a lidovců. Kriminalista totiž napsal závěrečnou zprávu, v níž došel k jinému závěru, než si ministerstvo přálo, tvrdí Pilz. "Myslel si (Kröll), že teorie jednoho pachatele nesouhlasí," řekl politik deníku. Kritizoval, že ministerstvo drží zprávu v tajnosti.

Existenci vyšetřovatelovy zprávy potvrdil listu i někdejší šéf zvláštní vyšetřovací komise Ludwig Adamovich. Sám ji četl. Uvedl, že Kröll měl pochybnosti o tom, že byl Priklopil sám.

I Kröllův bratr je přesvědčen o tom, že jeho sourozenec věděl příliš mnoho. Policie u něj minulý týden provedla domovní prohlídku a zabavila disky a laptop s materiály k případu Kampuschové, které vzal v bytě mrtvého vyšetřovatele. Údajně je chtěl prodat médiím, uvedl štýrskohradecký kriminalista a Kröllův bývalý kolega Gerhard Lachomsek.

Očekávalo se, že by dohady o možných komplicích mohla ukončit sama Kampuschová ve své autobiografii 3096 dní, která vyšla ve středu, ale nestalo se tak.

"Nová vyšetřování byla bez výsledku zastavena. V roce 2010 byl případ uzavřen. Nález úřadů: Nebyl žádný spolupachatel. Wolfgang Priklopil jednal sám. Po tomto závěru se mi ulevilo," píše ve své knize Kampuschová. Přitom i z ukázek z její knihy je patrné, že Priklopil nejednal impulsivně, ale svůj čin si připravil. Sama vzpomíná, že se na ni na ulici dlouho díval. Je možné, že i Kampuschovou mohl vyhlédnout.

Kampuschová bude číst z knihy

Kampuschová bude večer v knihkupectví Thalia ve vídeňské ulici Landstrasse číst ze své knihy. Akci provázejí přísná bezpečnostní opatření. O knihu ale zatím velký zájem není.

"Ve srovnání s jinými novinkami je zájem malý. Myslím si, že to téma už není úplně aktuální a nikoho až tak moc nezajímá. Třeba ale kniha půjde později na odbyt dobře díky mediální kampani," řekl jeden z prodavačů v knihkupectví na třídě Kärtner Strasse.

Knihkupectví Berger v ulici Kohlmarkt nedaleko vídeňského Hofburgu nepodalo ani deset kusů. "Knihu jsme dostali teprve včera. Zatím je tedy na hodnocení krátká doba. Bude se ale prodávat dobře," myslí si vedoucí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám