Hlavní obsah

Rakouský horolezec tvrdil, že zdolal K2. Nebyla to pravda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Rakouský horolezec Christian Stangl se přiznal k tomu, že před nedávnem nezdolal druhou nejvyšší horu světa K2, jak tvrdil. Před čtyřmi týdny totiž poslal do Rakouska své údajné foto z vrcholu této osmitisícovky. Nyní přiznal, že snímek pořídil zhruba o 1000 metrů níž. Se zprávou přišla rakouská televize ORF.

Foto: Heinz-Peter Bader, Reuters

Rakouský horolezec Christian Stangl

Článek

"Byl jsem jakoby ve stavu transu a myslel jsem si, že jsem na nejvyšším bodě hory," uvedl Stangl. Řekl, že "hloupost" s fotografií neudělal vědomě. Je prý těžké si představit, jak se v takové situaci člověku vědomí změní.

Podle Stangla za proměnu jeho vědomí mohl strach o existenci a obava ze selhání. V minulých letech prý hodně pracoval s "vizualizačními procesy". "Sám jsem si vystavěl obrazy, kde jsem se už viděl v cíli," řekl čtyřiačtyřicetiletý sportovec. Teprve po oddechu v Rakousku si uvědomil, co se stalo.

Stangl se před týdnem svěřil své přítelkyni, poté i svému mluvčímu. "Teprve ve vlasti to Christianovi došlo. Nebyl tam, kde měl být," řekl televizi ORF horolezcův mluvčí Willi Pichler. Podle něj si Stangl své vítězství nad horou namluvil kvůli stresu a strachu ze selhání.

Messner ho za špičkového horolezce nepovažuje

O pokoření K2 se Stangl pokusil sedmkrát. Řekl, že ho hora vlastně moc nezajímala. Chtěl ale jako první člověk vylézt na 14 nejvyšších a 14 druhých nejvyšších hor na světě, takže ji prý potřeboval. Nejvíc svého činu lituje kvůli sobě. Tvrdí ale, že jinak na všechny udané hory vylezl. Nyní si Stangl chce vzít oddechový čas. Zatím neví, zda se znovu pokusí o zdolání K2 či zda se vydá v listopadu do Antarktidy.

Rakouská horolezecká legenda Reinhold Messner považuje nynější zfalšování fotky za "veselou věc". Ať už se zdoláním K2 či bez něj, Stangl podle něj ale stejně v horolezecké historii stopu nezanechal. Nevolil nikdy náročnou trasu. Messner dodal, že jeho nezajímá, jak rychle se člověk na vrchol dostane. To prý s horolezectvím nemá co dělat, přinejlepším tak se "sjezdovkovým alpinismem".

Stangl odmítl, že by se přiznal jen pod tlakem médií a jiných horolezců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám