Hlavní obsah

Kontrolor řídící věže se po pádu polského letounu měsíce skrýval

Právo, PM
Smolensk

Pavel Plusin, klíčový svědek dubnové letecké katastrofy u ruského Smolenska, se údajně několik měsíců po tragédii skrýval. V pondělí večer to uvedla polská televize TVN, jejíž reportéři kontrolora z řídicí věže, který jako poslední komunikoval s posádkou polského prezidentského speciálu TU-154 před pádem, vypátrali.

Foto: Profimedia.cz

Členové ochranky hlídají místo pádu prezidentského letounu u smolenského letiště.

Článek

„Udělal jsem vše pro to, aby k neštěstí nedošlo,“ řekl Plusin týmu TVN v jednom ze smolenských sídlišť. Dodal, že do skončení vyšetřování katastrofy, při níž 10. dubna zahynul polský prezident Lech Kaczyński s manželkou a 94členným doprovodem, už nic neřekne.

Přitom v den katastrofy jako jediný poskytl rozhovor ruskému internetovému portálu Life News. Uvedl, že vzhledem k mimořádně nepříznivému počasí na letišti u Smolenska posádce tupoleva navrhl přistát na náhradním letišti, ta však odmítla. Potvrdil, že část posádky sice rozuměla rusky, avšak jen špatně, takže jí dělalo potíže oznamování číselných údajů v ruštině.

O dva dny později však ruským vyšetřovatelům v přítomnosti polského vojenského prokurátora Ireneusze Szelagy nejprve sdělil, že polská posádka ovládala ruštinu nedostatečně. Pak však vypověděl, že když navázal kontakt s polským Tu-154, zjistil, že Poláci zvládají ruštinu natolik zdatně, aby rozuměli všem pokynům z řídicí věže.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám