Hlavní obsah

Europoslanci kritizovali Francii kvůli odsunu Romů

Paříž

Francie čelila v úterý při debatě o romské politice v Evropské unii ostré kritice značné části europoslanců. Paříž podle některých z nich porušuje unijní právo, ač to její představitelé odmítají. Kromě Francie se vlna nevole snesla i na Evropskou komisi. Ta je podle části zákonodárců v této věci naprosto nečinná. Francie navíc v úterý čelila stávce a velkým demonstracím proti úsporným opatřením.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Romové před odletem z pařížského letiště.

Článek

"Každý v Evropě musí respektovat zákon a vlády musí respektovat lidská práva, a to včetně práv menšin," řekl dopoledne poslancům šéf Evropské komise José Barroso.

Podotkl, že xenofobie a rasismus nemají v EU místo. Komise zkoumá slučitelnost francouzského postupu s právem EU. Od Paříže si kvůli tomu vyžádala podrobné informace, jasná odpověď ale zatím nepřišla. Podle Francie jde o dobrovolné návraty, neboť ti, kdo souhlasí s odjezdem, dostanou 300 eur (7416 korun) na osobu a dalších 100 eur (2472 korun) na každé z dětí.

Komisařka Viviane Redingová odpoledne dodala, že komise se rozhodla vytvořit speciální skupinu k romské otázce. Jejím cílem bude mimo jiné hodnotit, nakolik členské země využívají fondů EU k integraci této menšiny, jejíž počet se v Evropě odhaduje na 10 až 12 miliónů.

Foto: Pascal Riossignol, Reuters

Terčem demonstrantů v Lille byl i prezident Sarkozy

Rozčilení europoslanci

Europoslance ale vyjádření zástupců komise neuspokojila. "Jsem hluboce zklamán... když poslouchám, co dnes řekla komise," hřímal socialistický poslanec Hannes Swoboda. "Myslím, že to je skandální," řekl. Vadí mu, že Brusel není schopen říct, zda Francie porušuje či neporušuje právo EU. Podobně se vyjádřili třeba i zelení či zástupci liberálů nebo komunistů.

"Je jasné, že Romové ve Francii nejsou vyháněni na jednotlivém základě. Jde o masové deportace... Nemůžeme připustit kolektivní tresty," podotkla zákonodárkyně za zelené Franziska Kellerová.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Odboroví vůdci v čele demonstrace v Paříži

Ve čtvrtek budou zákonodárci hlasovat o rezoluci k tomuto tématu, přičemž na stole leží množství návrhů, jak by text mohl vypadat. Řada z nich je vůči Francii hodně kritická.

Pozornost od úsporných opatření se odvést nepovedlo, demonstruje se

Repatriace Romů z Francie jsou součástí bezpečnostní politiky, kterou v červenci upřesnil prezident Nicolas Sarkozy. Tomu kritici vyčítají, že mu jde o zvýšení popularity a odpoutání pozornosti od problémových záležitostí, jako jsou škrty v rozpočtu či důchodová reforma, kdy by Francouzi už neměli jít do důchodu v šedesáti.

Francie přesto čelila v úterý celonárodní stávce, kdy byla přerušena železniční a letecká doprava a zavřeny zůstaly i školy. Jelo jen 40 procent rychlovlaků TGV.

Foto: Jean-Paul Pelissier, Reuters

Masová demonstrace v Marseille

Odpoledních pochodů velkými městy proti škrtům se podle úřadů odpoledne účastnilo 450 000 lidí. To ještě nejsou známy počty účastníků největší pařížské demonstrace. Největší odborová organizace CGT očekávala, že bude v ulicích nakonec více než 800 000 lidí

Reklama

Výběr článků

Načítám