Hlavní obsah

Další rvačka v ukrajinském parlamentu, tentokrát kvůli úsporám

Kyjev

Ukrajinský parlament zažil v posledních letech už několik tvrdých potyček a rvaček. I úterní diskusi o vládním úsporném programu provázely strkanice a fyzické střety. Zdvojnásobení maloobchodních cen energie a zvýšení věkové hranice pro odchod do důchodu, které si na Ukrajině vynutil Mezinárodní měnový fond (MMF), vyvolalo zuřivý odpor opozice.

Foto: Konstantin Chernikin, Reuters

Poslanci Bloku Julie Tymošenkové blokují řečniště v ukrajinském parlamentu.

Článek

Bez ohledu na zápasnické souboje u řečnické tribuny pokračovalo v sále sněmovny hlasování, které opoziční návrhy na pozastavení úsporných opatření zamítlo.

Paradoxem je, že plán prosazuje proruská vládnoucí Strana regionů a proti byli především opoziční prozápadní poslanci z Bloku Julije Tymošenkové.

Tymošenková na výsledek hlasování reagovala prohlášením, že poslanci jejího bloku budou předsednickou tribunu sněmovny blokovat do té doby, než návrh na zmrazení reformního balíku projde.

Foto: Konstantin Chernikin, Reuters

Julija Tymošenková zdraví své příznivce před parlamentem.

Pozdvižení ve sněmovně doprovázela několikatisícová demonstrace opozičních aktivistů u parlamentní budovy, k nimž promluvila i Tymošenková.

Vládní Strana regionů prezidenta Viktora Janukovyče má v současné době v parlamentu vcelku pohodlnou většinu, protože po březnovém pádu vlády premiérky Tymošenkové přeběhlo několik členů jejího bloku do vládního tábora. Ze 420 členů parlamentu se k opozici hlásí necelých 200 poslanců.

Foto: Konstantin Chernikin, Reuters

Poslanci Bloku Julie Tymošenkové blokují řečniště v ukrajinském parlamentu

MMF přislíbil Ukrajině půjčku 15 miliard dolarů (290 miliard korun) na řešení vážných rozpočtových problémů, které způsobila globální krize a fakticky permanentní politická nejistota v zemi. Podmínkou je realizace drastického úsporného programu, jehož nejvýznamnější součástí je kromě důchodové reformy výrazné zvýšení cen energií a komunálních služeb. Ceny plynu se začátkem srpna zvýšily o polovinu, další padesátiprocentní zvýšení ukrajinské domácnosti čeká příští rok.

Bouřlivé scény zápasících poslanců doprovázejí rozpravu ukrajinského parlamentu už tradičně. Zvlášť houževnaté souboje předvedli poslanci voličům letos v květnu, kdy poslaneckou sněmovnou nad hlavami boxujících politiků létaly tucty vajec v oblacích kouře z dýmovnic. Skandál vyvolalo hlasování o pronájmu krymské vojenské základny Rusku.[celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám