Hlavní obsah

Sarkozy se stal obětí internetového šprýmu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy je od víkendu obětí internetového šprýmu, který se nazývá Google bombing. Vtip spočívá v tom, že pokud napíšete do internetového vyhledávače Google francouzskou nadávku "trou du cul", která jde nejslušněji přeložit jako "zadek", první doporučená stránka je Sarkozyho oficiální profil na sociální síti Facebook. Napsala o tom agentura AFP.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy

Článek

Nejde o útok hackerů, ani o jiný druh internetového pirátství. Čím více lidí spojuje daný výraz s konkrétní stránkou, tím více Google upřednostňuje tuto stránku při zobrazení výsledků hledání.

"Někdy mohou vtipálci za použití techniky zvané Google bombing dojít ke zvláštním výsledkům," uvedla v pondělí společnost Google. "V tomto konkrétním případě spojil určitý počet správců internetových serverů zmiňovaný výraz s profilem Nicolase Sarkozyho na Facebooku, který se při zobrazení výsledků hledání dostal na přední místa," vysvětlila firma.

"Nepodporujeme tuto praktiku, ani žádnou jinou, která ovlivňuje kvalitu našich výsledků, a však v žádném případě to neovlivňuje obecné kvality našeho vyhledávače, jehož neutralita je jako vždy středem naší pozornosti," upřesnila společnost.

Sarkozy se stal obětí stejného fenoménu již v červenci 2009, když sousloví "trou du cul du web" (zadek internetu) poukázalo na internetové stránky jeho prezidentské kampaně.

Francouzský výraz "trou du cul" rovněž označuje karetní hru, které se někdy říká prezident.

Reklama

Výběr článků

Načítám