Hlavní obsah

Bombardovaný Londýn na vzácných barevných záběrech

Novinky, coe
Londýn

U příležitosti 70. výročí německého bombardování Londýna byl uveřejněn vzácný barevný záznam těchto událostí. Během leteckého útoku zvaného Blitz byly hlavním cílem německých bomb doky na březích Temže, velká poškození utrpěly však i další části metropole. O publikování této nahrávky v úterý informovaly světové agentury.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vzácné záběry bombardovaného LondýnaVideo: Reuters

 
Článek

Autorem nově zveřejněné nahrávky je Alfred Coucher, jenž před 70 lety vykonával funkci místního starosty a monitoroval případné letecké útoky. Záběry zachycují čtvrť Marylebone a léta ležely bez povšimnutí na půdě, než byly nalezeny a digitálně vyčištěny.

„Věděli jsme, že tam asi bude film, neměli jsme ale tušení, že jsou to nahrávky z války a záznamy každodenního života z města, které bylo těžce bombardováno,“ popsala nález záběrů Coucherova vnučka Carolyn Keenová.

„Nevěděli jsme, že něco takového existuje. Netušili jsme, že existují tak zajímavé záběry Churchilla,“ doplnila Keenová s poukazem na jednu část nahrávky, v níž se objevuje tehdejší ministerský předseda.

Blitz, což je označení nacistických leteckých útoků na Británii ve 2. světové válce, trval až do 10. května 1941. Začal 76 dny nepřetržitého bombardování. Během těchto útoků zahynulo téměř 30 tisíc Londýňanů, 50 tisíc jich bylo zraněno.

Reklama

Výběr článků

Načítám