Hlavní obsah

Blair po spršce vajec a bot raději autogramiádu v Londýně zrušil

– Londýn
Novinky, rei

Britský expremiér Tony Blair v pondělí zrušil plánovanou autogramiádu své nové knihy A Journey (Cesta) u londýnského náměstí Piccadilly. Stalo se tak poté, co podobnou akci o víkendu v Dublinu narušili jeho oponenti, kteří po něm vrhali vejce, lahve i boty.

Článek

Blair v knize rekapituluje deset let v čele britské vlády, vzpomíná mimo jiné na princeznu Dianu i zmiňuje svůj komplikovaný vztah k ministru financí a nástupci v čele vlády i labouristů Gordonu Brownovi. [celá zpráva]

Jeho kniha se okamžitě od svého vydání minulý týden stala v Británii bestsellerem a dobře si vede i za oceánem - v USA je desátá nejprodávanější a v Kanadě devátá. V Británii má nicméně množství oponentů, zejména kvůli válce v Iráku a podpoře amerického exprezidenta George W. Bushe.

Autogramiáda v Londýně byla plánována na středu. „Nechci veřejnosti a policii znepříjemňovat život problémy, které by protestující nevyhnutelně způsobili,“ odůvodnil zrušení akce Blair. Ačkoliv je takových lidí méně, podle Blaira na sebe vždy strhnou veškerou pozornost. Těm, kdo si chtěli přijít pro podpis v knize, se expremiér omluvil.

Oficiální oslava u příležitosti vydání knihy v muzeu moderního umění Tate Modern ale ve středu večer proběhne podle plánu. Oponenti se dali slyšet, že naruší i tuto akci.

V souvislosti s víkendovým incidentem v Dublinu policie zatkla čtyři lidi. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám